Jarní opravy přijdou středočeské cestáře na 300 milionů

Praha - Opravy středočeských silnic po letošní zimě budou stát přibližně 300 milionů korun. Čím dál víc řidičů si stěžuje, že výtluky jsou na hlavních i vedlejších cestách napříč celým krajem. S opravami po zimě začnou silničáři od dubna, jakmile se oteplí. Velké rekonstrukce přijdou na řadě v létě.

Hlavním důvodem dezolátního stavu mnoha komunikací v kraji byly podle cestářů teploty kolem nuly. Voda na silnicích často mrzla a opět tála. Například v Brandýse nad Labem dokonce hrozilo, že bude silnice 610 kvůli výtlukům uzavřena. Silničáři ji proto raději přednostně opravili. Prozatím alespoň provizorně.

Plánované opravy ve Středočeském kraji
Zdroj: ČT24

Stížnosti řidičů chodí silničářům prakticky denně, přibývá rozbitých aut i pojistných událostí. Jenom na opravy těch nejhorších míst bude potřeba asi 300 milionů. „Většinu chceme ze Státního fondu dopravní infrastruktury, kde jsme zažádali o dotaci,“ podotkl náměstek středočeského hejtmana Miloš Petera.

Kromě toho Středočeský kraj také plánuje velké rekonstrukce silnic a mostů. Dohromady za 1,3 miliardy korun. Napřímí se silnice mezi Žebrákem a Hořovicemi, opraví se i příjezd od Říčan k D1. Podle Petery by ale k zásadní generálce komunikací bylo potřeba minimálně 20 miliard.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)