Karlovarský kraj připravuje záchranu nemocnice

Karlovy Vary – Zachránit svoji nemocnici a současně nenechat rozpadnout sanitky záchranné služby se pokouší Karlovarský kraj. Nová úhradová vyhláška ponechala Karlovarskou krajskou nemocnici bez peněz, už teď dluží dodavatelům zdravotnického materiálu, na konci roku jí hrozí ztráta v desítkách milionů. Záchranná služba zase potřebuje nová auta a výpočetní techniku.

Ekonomové nemocnice zatím odhadují roční ztrátu zhruba na 80 milionů korun, žádají proto kraj o provozní dotaci 20 milionů na každého čtvrt roku. Podle ředitele nemocnice Luďka Nečesaného navíc zdravotnické zařízení nestíhá platit dodavatelům. „Bojíme se penalizací, bojíme se prodražování,“ uvedl ředitel.

Krajští politici poukazují, že za krizi Karlovarské krajské nemocnice může stát a jeho úhradová vyhláška. Nemocnice totiž loni otevřela moderní, ale provozně nákladný Pavilon akutní medicíny, stát ale vzápětí snížil úhrady zdravotními pojišťovnami na 95 procent roku 2011. Kraj je přesto připraven pomoci. Podle regionálních politiků totiž není na výběr. „Už dnes vidíte, jak se odkládají některé složitější operace proto, že nejsou garance hrazení těch výkonů,“ zdůvodnil náměstek hejtmana Miloslav Čermák (ČSSD).

Rozsáhlé výdaje kraje na zdravotnictví ale pomocí nemocnici nekončí. Více než deset milionů korun budou potřebovat i záchranáři na nové sanitky, počítače a na zařízení, která propojují posádky v terénu s operačním střediskem. Podle ředitele záchranky Marka Sýkory způsob připojení počítačů k internetu již „nesplňuje požadavky jak na bezpečnost, tak na moderní komunikační technologie“.

Antonín Bruštík o pomoci Karlovarské krajské nemocnici (zdroj: ČT24)