Na měsíc odstavili druhý blok dukovanské elektrárny

Dukovany (Třebíčsko) – Plánovaná odstávka druhého bloku v Jaderné elektrárně Dukovany na Třebíčsku potrvá 34 dní, skončit by měla 3. května. Letos jde už o druhé plánované odstavení bloku v této elektrárně. Energetici během odstávky vymění část jaderného paliva za čerstvé, provedou revize a některé další práce zaměřené na zvýšení bezpečnosti zařízení.

První odstávka třetího bloku, která trvala oproti plánovaným 42 dnům o 1,5 dne déle, skončila 25. března. Prodloužení způsobily technické problémy při zprovozňování systému. Odstávky zbývajících bloků by měly trvat 27 a 35 dní. Elektrárna má čtyři bloky o celkovém výkonu 2 tisíce MW.

Jaderná elektrárna Dukovany pokrývá přibližně pětinu tuzemské spotřeby elektřiny. Loni vyrobila rekordních 15,022 terawatthodin (TWh) proudu. Letošní plán počítá s dalším růstem produkce na 15,576 TWh.

Přes navýšení produkce loni Dukovany poprvé zaostaly za mladší Jadernou elektrárnou Temelín, jejíž dodávky za uplynulý rok činily 15,302 TWh elektrického proudu. I pro temelínskou elektrárnu to byl nejlepší výrobní výsledek za 12 let jejího provozu.