Brněnský Zelný trh projde rekonstrukcí

Brno – Jedno z nejznámějších brněnských náměstí, Zelný trh, projde v říjnu rekonstrukcí. Ta potrvá 13 měsíců. Po opravách podzemí v minulých letech se dočká náměstí obnovy i na povrchu. Nová dlažba, fontány a vysázené stromy od podzimu změní tvář náměstí. Kromě trhu má být i místem pro relaxaci, k tomu poslouží víc než dvacet nových laviček.

„Zelný trh ale v zásadě bude vypadat tak jako doposud. Revoluci ve vzhledu Zelného trhu nechystáme, máme úctu k historii a jsme si vědomi toho, že je to nejstarší náměstí ve městě,“ prozradil náměstek brněnského primátora Robert Kotzian. Zelný trh, na kterém se po staletí prodává právě zelenina, o svou tradici tedy nepřijde. Lidi si tu nakoupí až do konce letošního roku. Pak se stánkaři dočasně přesunou na Moravské náměstí.

„Pokud všechno půjde dobře, rekonstrukce bude dokončena do léta příštího roku. Pak přijde na řadu samotná tržnice – nové stánky i nové deštníky, od září 2014 by se v ideálním případě trhovci mohli vrátit zpátky na Zelný trh,“ sdělil starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka (ODS).

Reportáž Magdaleny Sedlákové a Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Problém s parkováním v centru rekonstrukce ale nevyřeší. Naposledy před dvěma lety plán výstavby podzemních garáží pod Zelným trhem zastavily protesty obyvatel a památkářů.