Divadlo pod Loktem prochází rekonstrukcí

Loket nad Ohří – Přírodní divadlo pod hradem Loket prochází největší rekonstrukcí od svého vzniku. Dělníci kompletně vyměňují hlediště, které je celé jen z přírodních materiálů. I s technikou stavařům trvá usazení jedné dřevěné opěrky 15 až 20 minut. Musí napnout lanko, zaměřit, vyhloubit díru a upevnit do ní 1,5metrový špalek.

Takových špalků musí postavit několik desítek. Jeden váží přes 200 kilogramů. Lesníci kvůli amfiteátru vytěžili 200 kubíků modřínového dříví. Ředitel Loketských městských lesů František Kolář popsal, že špalek se osadí do země, do hloubky zhruba 40 centimetrů. Pak se z něj vyřízne sedák, který se dál upraví pomocí prken a fošen.

Město k rekonstrukci hlediště využívá jen přírodní materiál z vlastních lesů. Dřevěné lavice nahradí deset let staré hlediště. Kapacita bude přes 1 600 míst. Starosta Lokte nad Ohří Zdeněk Bednář informoval, že rekonstrukce bude stát zhruba 950 tisíc korun.

Stavbu lesníkům komplikuje počasí. Zatímco jeden den jsou podmínky ideální, druhý den mrzne, všechno pokryje sníh a práce stojí. Rekonstrukce se ale musí stihnout do začátku sezony. Sezona bude zahajovat 25. května, jak potvrdil Zdeněk Bednář.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Amfiteátr v minulosti nabízel hlavně koncerty, poté se přidaly klasické opery, na které se sem kvůli výjimečné atmosféře každý rok sjížděly tisíce lidí. Teď převládají muzikály a koncerty. „Chystáme hostování shakespearovských slavností. Diváci uvidí také muzikál divadla Kalich Johanka z Arku, kytarového mága Joea Satrianiho nebo koncerty Lucie Bílé a No Name,“ prozradil pořadatel Loketského kulturního léta Vladimír Suchan.

Jedno z nejkrásnější evropských přírodních divadel bylo v parku pod loketským hradem před 13 lety obnoveno První kulturní loketskou společností v čele Františkem Truhlářem a Vojtou Tomáškem bez podpory města.