Zdlouhavá oprava ulice odhání zákazníky, obchodníci se budou soudit

Hradec Králové – Oprava ulice S. K. Neumanna a Dukelské třídy, které spojují královéhradecké nádraží s centrem města, trvá již devět měsíců. Podle místních lidí se výrazně protáhla. Obchodníci, kterým práce a s nimi související uzavírky odhánějí zákazníky a komplikují zásobování, dokonce chystají žalobu na město.

Když stavebníci loni v červenci uzavírali Dukelskou třídu a ulici S. K. Neumanna, slibovala královéhradecká radnice, že nejpozději na konci roku se do nich vrátí přinejmenším veřejná doprava. Nakonec v prosinci posunuli termín na březen – jen aby nakonec z obou ulic bylo jedno velké staveniště i v dubnu.

Za nedodržení prosincového termínu podle magistrátu mohla neúplná projektová dokumentace, která například nepočítala se starou kanalizací, další zdržení vysvětluje stavební firma počasím. „Hlavně noční teploty klesaly hluboko pod bod mrazu. Takové teploty jsou dle doporučení platných technických předpisů a norem nevhodné pro provádění betonáže. Proto je technický dozor investora pozastavil,“ vysvětlil zástupce stavební firmy Sovis CZ Jan Vítek.

Právní zástupce obchodníků Zdeněk Rudolecký:

„Je to nepochopitelné. Každý stavař, který má elementární zkušenosti, ví, že přichází po létu podzim, po podzimu zima.“

Pro místní obyvatele ovšem stavební práce a jejich neustálé protahování znamená nemilou komplikaci, pro obchodníky dokonce velkou ztrátu – přestávají k nim chodit zákazníci. „Je to zoufalost, je to teror, je to psychická beznaděj,“ řekla majitelka jednoho z dotčených obchodů Marcela Švagerková. Živnostníci proto najali právníka a s jeho pomocí chtějí od města vymoci odškodné. Radnice je odmítla. „Mohlo by se stát, že při jiných rekonstrukcích by i jiní podnikatelé i jiní občané mohli požadovat odškodnění,“ zdůvodnila mluvčí magistrátu Magdalena Vlčková. Tím ovšem spor nekončí, spíš začíná. Další zastávka totiž bude u soudu. Naději na úspěch dává obchodníkům obdobný případ z jiného města, kde obchodník ve sporu s radnicí uspěl.

Pokud město prohraje, nebude mít komu škodu „postoupit“. Stavební firma totiž má podle smlouvy na všechno čas až do listopadu.

Přemysl Šrámek o zdlouhavé rekonstrukci (zdroj: ČT24)