Zaparkovat ve Štramberku není snadné, turisté raději odjíždějí úplně

Štramberk (Novojičínsko) – Nový parkovací systém ve Štramberku kritizují místní podnikatelé. Pro turisty, kteří by chtěli zaparkovat, je totiž od loňského léta uzavřeno městské centrum. Podle provozovatelů turistických atrakcí klesly od zavedení zákazu parkování pro turisty tržby a návštěvnost o desítky procent. Radnice slibuje, že v blízkosti náměstí vznikne nové veřejné parkoviště, přiznává však, že letos ještě hotové nebude.

Štramberská radnice se s podnikateli shoduje, že jsou pro město turisté klíčoví – přijíždějí na hrad Trúba i do centra historického města. Zatímco však podle živnostníků by měly být pro turisty připraveny co nejpříjemnější podmínky, vedení města se rozhodlo omezit počet jejich aut. „Museli jsme ten neorganizovaný chaos nějakým způsobem regulovat,“ zdůraznil starosta Jan Socha. V centru města tak mohou zaparkovat především místní, zatímco pro návštěvníky města jsou k dispozici dvě parkoviště: Jedno je u hřbitova, vzdáleno zhruba čtvrt hodiny chůze od centra, druhé je k centru blíže, ovšem cesta na hrad Trúba trvá rovněž čtvrt hodiny.

Podle podnikatelů, kteří jsou na turistech životně závislí, tak radnice sice dosáhla snížení počtu aut ve Štramberku, ale spolu s nimi výrazně ubylo i turistů. Marek Jeřábek, který na náměstí provozuje expozici exotických zvířat, spočítal, že od loňského června, kdy začal platit nový parkovací systém, začalo o víkendech přicházet až o polovinu návštěvníků méně než předtím. „Zkrátka věděli, že se tady kdysi parkovat dalo, a teď už najednou ne a nevěděli proč, takže se nám obraceli a odjížděli,“ zlobil se Marek Jeřábek.

Podle provozovatele hradu Trúba Tomáše Harabiše sice mělo na úbytek návštěvníků vliv i počasí, zdražení kvůli vyšší DPH nebo podzimní prohibice, ale ve Štramberku ubylo mnohem více turistů než kde jinde. „Žádné z těchto opatření se neprojevilo takovým propadem jinde – na Hukvaldech nebo v Rožnově pod Radhoštěm. Propad je velice lokální,“ poukázal Harabiš. Jeho hradu loni ubylo meziročně 14 tisíc návštěvníků z 58 tisíc v roce 2011.

Michal Polášek o parkování ve Štramberku (zdroj: ČT24)

Loni zavedený systém parkování, který zvýhodňuje místní obyvatele a návštěvníky odkazuje na předměstské parkovací plochy, štramberští podnikatelé nechtějí zrušit, ale uvítali by úpravy. „Jeho úskalí je ve špatné komunikaci, v určité nepřehlednosti,“ podotkl Tomáš Harabiš.

Radní se zatím pokusí zlepšit situaci zjednodušením nápisů na značkách. Slíbili také, že město postaví ještě jedno turistické parkoviště, které bude hned u náměstí. Podle starosty Sochy nabídne 27 parkovacích míst. Kdy bude parkoviště hotové, však radnice odhadovat nechce – letos to ale zřejmě nebude. Do stavebního řízení se totiž mohou vložit ještě památkáři a lidé bydlící poblíž.