Obnovu sadů v Hradci kvůli chráněné rostlině prošetřuje ČIŽP

Hradec Králové - Obnovu Šimkových sadů v centru Hradce Králové, investici za šedesát milionů, prověřuje Česká inspekce životního prostředí. Ochránci přírody ji totiž upozornili na údajné poničení chráněné rostliny – okrotice bílé. Těžké stroje prý bagrovaly v místech, kde neměly co dělat. Radnice pochybení odmítá.

Podle ochranářů těžká technika napáchala škodu, ze které se příroda jen tak nevzpamatuje. „Okrotice bílá je orchidea, kterou nelze jednoduše přesazovat nebo vysévat, žije v symbióze s houbami,“ sdělil Pavel Tomšík, Hradec Králové. „Je to druh ohrožený podle zákona o ochraně přírody a zároveň podle červených seznamů,“ uvedla Romana Prausová, bioložka z Univerzity Hradec Králové.

Magistrát tvrdí, že chráněnou rostlinu ještě před rekonstrukcí důkladně monitoroval a že pro její ochranu udělal maximum. Víme takřka o každé vzácné rostlině, která se v lokalitě nachází, tvrdí mluvčí radnice. „Výskyt okrotice máme dokonce zaměřený přesně pomocí GPS,“ uvedla Magdalena Vlčková, mluvčí Magistrátu města Hradec Králové.

Magistrát prý kvůli výskytu okrotice nechal upravit projekt a cestu o pár metrů posunul. Postup stavebních prací se však příliš nelíbí ani inspekci životního prostředí. „Máme důvodné podezření, že došlo k porušení zákona. ČIŽP je v tuto chvíli ve fázi před zahájením správního řízení,“ uvedl Pavel Skřivan z České inspekce životního prostředí. Obnova sadů má skončit v létě. Radnice doufá, že ochranáře potěší alespoň výsadbou stovek nových stromů a keřů.

Přemysl Šrámek k šetření ČIŽP v Hradci Králové (zdroj: ČT24)