Pod karvinským Novým Polem OKD těžit nebudou

Karviná – OKD nebudou těžit uhlí pod karvinskou průmyslovou zónou a čtvrtí Nové Pole. Rozšíření těžby tímto směrem se příliš nelíbilo firmám, které v zóně působí, ani městu, jež trvalo na zachování pracovních míst. OKD už Nové Pole vyloučily ze svých plánů na budoucí rozšíření těžby pod slezským městem. Zpod dalších částí města se ale těžaři stáhnout nechtějí, o rozšíření těžby firma dále jedná s magistrátem.

O to, aby se doly nerozšířily pod Nové Pole, usiloval karvinský magistrát poslední dva roky. OKD tehdy chtěly do nového územního plánu zanést rozšíření těžby. Město chtělo ochránit investice a pracovní místa v průmyslové zóně. „V případě, že by se zóně těžba nevyhnula, trvalo město na dohodě s firmami a přesunu investic do jiné lokality na náklady těžařů tak, aby pracovní místa byla zachována pro Karvinou, respektive Karvinsko,“ uvedl primátor Tomáš Hanzel.

Podle karvinské mluvčí Šárky Swiderové ovšem město netrvalo na tom, aby se pod Novým Polem netěžilo. „Nám bylo v zásadě jedno, jestli to bude formou dohody, formou přesunu, nebo formou zachování toho potenciálu v zóně,“ shrnula. Zástupce firem ovšem vyhlídka na stěhování netěšila. „Pro nás by to znamenalo konec investic,“ řekl před časem Jan Krejča ze společnosti Lift Components

Na rozhodnutí OKD Karvinští netrpělivě čekali – aby se nakonec dozvěděli, že se pod zónou těžit nebude. „Po zvážení všech ekonomických dopadů, zhodnocení vlivu na životní prostředí a po dohodě s městem Karviná rozhodlo představenstvo o variantě, která nepočítá s těžbou pod průmyslovou zónou,“ sdělil mluvčí OKD Vladislav Sobol.

Většina zaměstnanců v zóně je z Karvinska. Pracovní místa v Novém Poli jsou svým charakterem jiná než například v dolech, takže podle primátora výhodně doplňují nabídku pracovního trhu. V zóně pracují asi dva tisíce lidí, působí tam lehčí průmysl, jako výroba komponent pro automobily nebo zdravotnického materiálu, a služby. „Teď je jasné, že ty firmy v zóně zůstanou, budou se moci rozvíjet, budou tam moci podnikat a Karvinsko v žádném případě o ta pracovní místa nepřijde,“ řekla Swiderová.

Zatímco Novému Poli poddolování – v jehož důsledku dochází například k poklesům půdy – již nehrozí, některé další městské části jistou budoucnost nemají. OKD předloni oznámily, že chtějí těžit pod Starým Rájem nebo Darkovem.