Nosorožčice z Německa pomůže napravit pověst dvorské zoo

Dvůr Králové nad Labem - Zoo ve Dvoře Králové, která se dostala do potíží, když byla vyloučena z mezinárodních organizací, se snaží napravit problematickou pověst. Nový ředitel Přemysl Rabas obnovil jednání se zahraničními zahradami, vyšel vstříc návštěvníkům a získal do zoo i nová zvířata. Právě dnes třeba dorazila z Německa mladá samice bílého nosorožce.

Naposledy přivezli nosorožce do Dvora Králové před dvaceti lety. Teď chtějí úspěšný chov obnovit. Devatenáctiletá samice Jessica dorazila dnes nad ránem z německého Serengeti Parku Hodenhagen. Chovatelé věří, že s dvorským samcem Natalem vytvoří pár, který bude mít mládě. Mohutná nosorožčice by se také měla stát hlavním lákadlem pro návštěvníky zoo v letošní sezoně.

„Jessi několikahodinový transport přestála v pořádku. Ráno vstoupila do stáje, kde se pozdravila s ostatními nosorožci,“ řekla mluvčí zoo Jana Myslivečková. Ve volném výběhu by se návštěvníkům mohla ukázat za několik dnů. Původně chovatelé chtěli Jessi přivézt do Dvora již minulý týden. Samice se ale chovala značně nervózně, takže transport byl odložen o týden.

Dvorská zoo získala nosorožčici z Německa výměnou za jiná zvířata. Již minulý týden do Hodenhagenu putovaly dvě gazely Thomsonovy, pár kudu velkých, samec přímorožce arabského, pár guerez angolských a dva mladí samci gepardů.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Novinek je ale v zoo více. Vstupné zlevnilo, přibyly atrakce pro děti, vyhlídková lávka a kritizované autosafari částečně ustoupilo pěším. „Budeme chtít rozšiřovat výběhy pro slony, pro nosorožce a chtěli bychom sem dostat i drobné africké obratlovce,“ přiblíž Rabas další plány.

Jenom s návratem do Evropské asociace zoologických zahrad (EAZA) nový ředitel stále váhá. „Obáváme se, aby nás asociace neomezovala v našich afrických projektech, když budeme chtít vracet zvířata do Afriky,“ říká Rabas. Podle zooložky Kristiny Tomášové, bývalé zástupkyně asociace, jsou ale podobné obavy zbytečné. „Jeden z hlavních úkolů EAZA je vracet zvířata zpět do volné přírody, ta nikomu bránit nebude,“ podotýká. Vyjednávání s asociací podle Rabase ale zabere ještě hodně času.