Za nejmenším historickým městem na světě vyrazte na Plzeňsko

Rabštejn nad Střelou – K přilákání turistů dnes už jen zajímavé památky a krásná příroda nestačí. Ví to i v Rabštejně nad Střelou na severním Plzeňsku, kde se rozhodli vsadit na jedno své nej – zatím nejmenší české město se chystá zaútočit i na zápis do Guinessovy knihy rekordů jako nejmenší historické město světa.

A alespoň podle předsedy tamního osadního výboru Ondřeje Fábery má šanci, podle zatím neoficiálních výsledků posledního sčítání lidí v roce 2011 měl Rabštejn 25 stálých obyvatel, jeho „největší“ soupeř, chorvatské městečko Hum, měl podle výsledků sčítání ze stejného roku obyvatel 30.

Na závadu by neměl být ani fakt, že Rabštejn není samostatné město, ale patří pod nedaleký Manětín. I chorvatský Hum spadá pod jiné sídlo. Zda se české město v knize skutečně objeví, posoudí až výbor, který o zařazení rekordů rozhoduje.

Ondřej Fábera:

„Rabštejn by měl zůstat komorním turistickým cílem v tom smyslu, aby se neproměnil v druhý Karlštejn.“

V městečku, které se pyšní první písemnou zmínkou z roku 1269 a městským právem z roku 1337, je 75 domů. Většinu z nich tvoří rekreační objekty. Fábera by sice uvítal, pokud by titul nejmenšího města přilákal turisty, zároveň ale nechce, aby se Rabštejn změnil jen v rušnou rychlou zastávku autokarových zájezdů.

Přestože je Rabštejn městečko malinké, k vidění je tu toho spousta. Může se pochlubit historickým mostem, který je chráněn jako technická památka, ale i židovským hřbitovem, kostelem, klášterem a loretánskou kaplí. Ve městě jsou zachované i části hradeb a zámek, který ale není přístupný, a také soubor dobře zachovalých, většinou hrázděných domů. V lesích na okraji města pak najdete dvě zříceniny hradů Sychrov a Rabštejn, na ploše pár set metrů tak je koncentrace památek v Rabštejně vskutku nebývalá.

Rabštejn nad Střelou ale potěší i milovníky přírody, turisty a cyklisty. Městečko je obklopeno lesem přírodního parku Horní Střela. Pokud se v Rabštejně a jeho okolí pohybujete pěšky, můžete absolvovat pěknou okružní naučnou stezku Rabštejn-Střela, která má necelých 7 kilometrů a 14 zastavení a provede vás nejzajímavějšími místy Rabštejna a jeho okolí.

Cyklisté se kromě neznačených silniček mohou vydat z Rabštejna po dálkové cyklistické trase Berounka-Střela, která spojuje Manětín s Křivoklátskem, nebo zamířit údolím řeky Střely do Chyší se zámkem a pivovarem a dále do Žlutic. Všichni výletníci bez rozdílu se pak mohou vydat do Plas a navštívit tamní známý klášter nebo si prohlédnout zámky v nedalekém Krásném Dvoře a Valči.

Rabštejnský židovský hřbitov
Zdroj: ČT24/www.rabstejnnadstrelou.cz