Prodejce drog na Folmavě neodrazuje ani nová policejní stanice

Domažlice - Policistům z Domažlic se podařilo tento týden rozbít šestičlenný gang výrobců pervitinu. Problém s drogami na Domažlicku ale stále přetrvává. Hlavně na Folmavě, kde s nimi obchoduje vietnamská komunita. Zaměřuje se především na cizince, před Čechy je naopak ostražitá. Situaci zatím nezlepšilo ani nedávné zřízení policejní stanice.

Scénář je vždy stejný. Německý turista přijede na Folmavu, tam se zásobí drogami a odjíždí zase zpátky. To potvrdila už loni razie v místních tržnicích. Na místní život sice od začátku roku dohlíží policie, úplná likvidace tzv. drogové turistiky je prý ale běh na dlouhou trať. Dohled nad folmavskými tržnicemi navíc není nijak jednoduchý, jakkoliv proniknout do zdejší komunity je téměř nemožné.

„Jazyková bariéra je veliká, nicméně už tu máme spolupracující vietnamské spoluobčany, cizince, kteří nám pomůžou,“ říká Jiří Pejsar, vedoucí Obvodního oddělení Policie ČR, Folmava. Navíc zdejší trhovci zapojení do distribuce drog obchodují pouze s německými návštěvníky. „Čechovi tam droga prodána není, protože Češi jsou tam z principu už všichni podezřelí,“ uvedl Lubomír Martinec, vedoucí Obvodního oddělení Policie ČR, Domažlice.

Drogová problematika se nevyhýbá ani ostatním částem Domažlicka. A policie hovoří o strmém nárůstu drogových deliktů. O tom svědčí dvě odhalené výrobny pervitinu za posledních čtrnáct dnů. Tento týden domažlická policie zadržela šestičlennou skupinu, která naopak vyráběla pervitin pro české konzumenty. „Jen tablety s obsahem pseudoefedrinu, které jsme jim zabavili, by stačily k výrobě 200 gramů pervitinu,“ uvedl kriminalista Josef Praštil. Kromě léků jim policie zabavila mobilní varnu a další chemikálie určené k výrobě drog.

Zdeněk Mlnařík ke drogové turistice na Folmavě (zdroj: ČT24)