Lednový požár skladů ve Zlíně způsobila zřejmě vadná zářivka

Zlín - Za požárem skladu elektroniky v bývalém svitovském areálu v centru Zlína zřejmě stála vadná zářivka. Uvedl to dnes Martin Jarolím, ředitel společnosti Cream, která je majitelem objektu. Třídenní požár na začátku ledna zaměstnal několik desítek hasičů. Cizí zavinění se oficiálně nepotvrdilo, policie ale vyšetřování ještě neukončila.

„Neoficiálně způsobila požár vadná zářivka, která upadla,“ řekl Jarolím. Statické posudky na budovu ještě podle něj hotové nejsou. „Podle neoficiálních informací bude muset být stará část objektu zbourána. U nové části se ještě neví, zda bude moci zůstat, ukážou to další sondy,“ dodal.

Pokud se bude stará část objektu bourat, na jejím místě buď vznikne manipulační plocha, nebo na místě vyroste budova nová. Náklady na případnou demolici Cream odhaduje na pět až patnáct milionů korun. Oprava nové části budovy vyčíslená není.  

Sklad využívala společnost HP Tronic. Škodu na elektronice po požáru vyčíslila na více než 210 milionů korun. Na likvidaci požáru vynaložilo čtvrt milionu korun město Zlín. Radnice platila například monitoring ovzduší, přemístila v první den požáru také děti z mateřských škol a jeslí z centra. Vedení města zvažovalo, že bude chtít po Creamu tyto náklady uhradit. „Zatím jsme o tom nejednali, nebyli jsme ani oficiálně osloveni. Jsme připraveni jednat, pokud náklady byly opodstatněné, budou uhrazeny z naší pojistky,“ uvedl Jarolím.