Soud zrušil exekuce na Dvůr Králové kvůli platbám za čištění splašků

Dvůr Králové – O zrušení exekucí uvalených na majetek Dvora Králové kvůli platbám za čištění městských splašků dnes rozhodl Krajský soud v Hradci Králové. Exekuci na městský majetek nařídil loni v létě trutnovský okresní soud. Spor o ceny čištění splašků ve Dvoře Králové trvá několik let.

Radnici šestnáctitisícového Dvora Králové nad Labem na Trutnovsku se podařilo odvrátit exekuce. Ty byly uvaleny na městský majetek v létě roku 2012 na základě návrhů bývalého provozovatele čistírny odpadních vod, firmy WWTP DKNL, která se exekucemi domáhala úhrady za čištění odpadních vod.    

Návrh na exekuce byl neoprávněný, rozhodl soud

Krajský soud však podle místostarosty návrh na exekuce označil za neoprávněný. „Město již dostalo zpět i více než pět milionů korun, které loni složilo exekutorovi do úschovy,“ uvedl dvorský místostarosta Jan Bém (ODS). Právě složení peněz loni v srpnu umožnilo odložení exekuce do rozhodnutí krajského soudu.         

Spory o cenu čištění mezi městem a firmou WWTP DKNL vyvrcholily loni v únoru, kdy firma přerušila čištění a splašky tekly 56 hodin přímo do Labe. Ekologické škody na řece, zejména díky tehdejšímu chladnému počasí, nevznikly. Od loňského října je WWTP DKNL v likvidaci. Loni v dubnu si firma Evorado Import jako nového provozovatele čističky vybrala firmu Litave. I s firmou Litave město vede spory o výši úhrady za čištění splašků. Město platí zálohu 1,67 milionu korun měsíčně, provozovatelé však požadují více než dvojnásobek.

Definitivně se chce město problému s čištěním zbavit stavbou vlastní čističky. Město již požádalo o dotaci a rozběhlo stavební řízení na novou čističku. Hodnota projektu se odhaduje na 180 milionů korun. Radnice by podle Béma chtěla nynější čistírnu koupit, ale její vlastník o prodeji jednat nechce.

Čistička odpadních vod ve Dvoře Králové
Zdroj: ČT24