Podomní prodejci musí z dalšího města – Mostu

Most – Zákaz podomního a pochůzkového prodeje, který prosazuje stále vyšší počet měst, vyhlásil i Most. Pro zákaz se vyslovila městská rada a zastupitelstvo kvůli rostoucímu množství stížností především od seniorů. Jedinou výjimkou ze zákazu má být prodej předmětů spojených s charitativní činností.

Město o zákazu podomního prodeje uvažovalo delší dobu. Počet takových prodejců mírně stoupal a jednání některých z nich se podle zjištění městských strážníků blížilo podvodu. Podle magistrátu se prodejci zaměřovali především na seniory a zneužívali jejich důvěřivosti. „Ti lidé jim otevřou, pustí je do bytu, nechají se snadno obalamutit,“ poznamenala mluvčí mostecké městské policie Ilona Kozlová. Poukázala přitom na nedávný případ, kdy manželský pár přišel do bytu starší ženy a slíbil jí, že jí nabrousí nůž – poté dvojice žádala o 1 280 korun.

Taková činnost je nadále ve městě nežádoucí, rozhodli nyní zastupitelé. „Podomní a pochůzkový prodej, to je skutečně podnikání podivného charakteru,“ podotkla náměstkyně primátora Hana Jeníčková.

Zákaz podomního a pouličního prodeje platí v celém městě a brzy nejenom v něm. Stejné omezení chystá od května také sousední Litvínov.

Petr Baraňák o zákazu podomního prodeje (zdroj: ČT24)