Hradecké překladiště plynu zůstane, kde je, obyvatelům navzdory

Hradec Králové – Překladiště propan-butanu na královéhradeckém Slezském Předměstí, proti kterému protestovaly stovky lidí, se stěhovat nebude. Město tak rozhodlo po dvou letech slibů nejspokojeným lidem, protože se mu nepodařilo najít náhradní lokalitu, kterou by provozovateli nabídlo. Bez ní překladiště zrušit nelze, územní plán s ním počítá.

Obyvatelé Slezského Předměstí se bojí především toho, že v překladišti plynu dojde k výbuchu. Od nejbližších obytných domů je vzdáleno pouze 200 metrů. „Takové zařízení do města a zvlášť do blízkosti obytné zóny vůbec nepatří,“ podotkl předseda komise místní samosprávy Rostislav Jireš.

Poslední dva roky lidé v okolí propan-butanového překladiště žili smířeni s tím, že ještě nějaký čas vydrží – a potom se závod přestěhuje. Město totiž hledalo lokalitu, kde by překladiště nevadilo. Nakonec však zjistilo, že takové místo neexistuje – buď se bouřili místní obyvatelé, nebo byla příliš vysoká cena. Například návrh na využití bývalých armádních chemických skladů u Račic nad Trotinou překazilo obojí naráz. „Pokud by se to převedlo na státní orgán či jeho organizační složku, jednalo by se o bezúplatný převod. Žádnou takovou organizační složku jsme nenašli. Dalším problémem bylo, že se proti tomu postavilo zastupitelstvo samotných Račic,“ shrnul náměstek královéhradeckého primátora Jindřich Vendlich.

Firma Profer Plus, které překladiště patří, byla ochotna se přestěhovat a přišla i s variantou, že by v Hradci zůstala, ale zásobníky na plyn ukryla do země. „Magistrát s tím souhlasí, ten by tuto aktivitu podpořil. Bohužel vedení samosprávy se vyjádřilo jednoznačně proti,“ uvedl jednatel společnosti Petr Madurkay. Vše tedy zůstane při starém, majitel firmy znovu ubezpečil sousedy, že splňuje veškerá bezpečnostní kritéria. To ale části obyvatel nestačí.

Přemysl Šrámek o překladišti plynu (zdroj: ČT24)