Plzeňské Slovany budou do roka a půl bez hazardu

Plzeň - Zcela vymýtit hazard ze své čtvrti plánují do konce roku 2014 zastupitelé městského obvodu Plzeň 2 - Slovany. Zákazem automatů chtějí odstranit vyšší kriminalitu či rušení nočního klidu. Ostatní plzeňské radnice s úplným zákazem nepočítají. Obávají se, že by vedl ke vzniku nelegálních heren.

Radnice na Slovanech v současné době eviduje 90 hracích automatů na 23 místech. To se má brzy změnit. „Na městském obvodě Plzeň 2 - Slovany po překlenovacím období do roku 2014 nebudou umísťovány žádné výherní hrací přístroje,“ potvrdila tajemnice úřadu Helena Müllerová. Odpůrci zákazu tvrdí, že problémy se jen přesunou jinam nebo povedou ke vzniku nelegálních heren.

Naprostý zákaz automatů navíc zdejší radnice uplatní ze čtyř velkých plzeňských obvodů jako jediná. Ostatní chtějí hazard tolerovat. Nejvyšší koncentraci hazardu vykazuje třetí městský obvod v centru Plzně. Z ulic sice zmizely poutače na herny i údaje o jackpotech, úplný zákaz tu ale nechtějí. „Zvolili jsme cestu regulace, protože si myslíme, že úplný zákaz by nevedl k ničemu dobrému,“ řekl starosta Plzně 3 Jiří Strobach (ODS).

Již nyní mohou slovanští zastupitelé rušit videoloterijní terminály. Nedávné rozhodnutí ústavního soudu v této věci zaujalo i další radnice. „Ministerstvo financí už zahájilo procesy směřující k odebrání videoloterijních terminálů, které jsou provozovány v rozporu s obecně závaznou vyhláškou,“ řekl ředitel státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi Jan Řehola.

Reportáž Davida Růžičky (zdroj: ČT24)