Den Toma Sawyera pomohl záchranné stanici v Pavlově

Pavlov u Ledče nad Sázavou – Na záchranné stanici pro zraněná a opuštěná zvířata v Pavlově u Ledče nad Sázavou se dnes konal Den Toma Sawyera. Dobrovolníci natírali ploty a výběhy zvířat a zvelebovali prostranství stanice, aby ji připravili na zahájení nové sezony.

Rozdat štětce, nachystat barvu a příprava stanice na první letošní návštěvníky může začít. Zatímco jedna skupina vydrám natírá pavilon, další dobrovolníci vzali do rukou hrábě. Právě ze zdejšího výběhu pochází i večerníčkový Vydrýsek. „Naším úkolem je vyčistit výběhy a okolí od stařiny, aby to tady při tom zahájení trochu vypadalo,“ uvedl pan Karel Coufal ze Světlé nad Sázavou a Marek Chvátal z Ledče doplnil: „Je krásně, sešli se tady kamarádi, tak je vše v pořádku. Pomůžeme, zabavíme se, děti se něco naučí.“

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Pavlovské záchranné stanici pro opuštěná zvířata hrozil zánik. Nakonec ji vzal pod svá křídla Kraj Vysočina a sehnal i evropské peníze na modernizaci. Přesto si na svůj provoz musí vydělat. „Peníze se shání každoročně čím dál hůř. Proto nám pomáhají dobrovolníci, případně sponzoři, kteří nám poskytnou materiální pomoc,“ konstatuje ředitel záchranné stanice Zbyšek Karafiát. Brigádníci se za odměnu dostali i do míst, kam se běžný návštěvník nepodívá. Mohli si pohladit nalezená mláďata veverek, pozorovat mladou lišku nebo nakrmit zraněné netopýry.

Prohlídky pro veřejnost zahájí v záchranné stanici příští sobotu. Konat se budou třikrát denně každý den až do konce září.