Sportovní den pro děti zahajuje Týden s armádou

Kyjov - Armáda České republiky slaví dvacetileté výročí putovní prezentační akce Týden s armádou. Startuje v Kyjově na Hodonínsku a pokračuje v šesti městech České republiky a Moravy. Akci doprovodí bohatý program a zahraje vojenská hudba. Vojáci předvedou různé dovednosti i techniku, ukážou třeba slaňování z budovy radnice. Týden s armádou organizuje Armáda České republiky a ministerstvo obrany.

Prezentační akce Týden s armádou vznikla v loňském roce. Program dnešního dne se věnuje dětem, čekají je různé sportovní akce. „Odpoledne bude vernisáž obrázků dětí z mateřských škol. Jde o výstavu s tématem Armáda očima předškolních dětí. Děti zobrazily armádu tak, jak ji vnímají. Nejlepší obrázky budou oceněné,“ uvedl Petr Něnička z vlkošského Military muzea, které se na programu podílí.

V úterý a ve středu se představí dovednosti armády. Předvede se například střední vojenská škola z Moravské Třebové. V úterý večer vystoupí vojenský umělecký soubor Ondráš, ve středu se uskuteční koncert vojenské hudby Olomouc. "Abychom ukázali i druhou stranu, ve čtvrtek se bude v kině Panorama promítat film Nickyho rodina. Je to příběh dětí Nickyho Wintona," informoval Něnička.

V pátek jsou na programu dynamické ukázky armády. „V podstatě půjde o slaňování jedné z budov v blízkosti radnice. K tomu bude před radnicí vystavená vojenská technika,“ upřesnil Něnička. V sobotu proběhne vzpomínkový akt k výročí osvobození města a v neděli bojová ukázka.