Falešný kominík z Lokte přiznal jen desetinu podvedených

Loket (Sokolovsko) - Přes 50 lidí se už přihlásilo karlovarským hasičům poté, co varovali před falešným kominíkem. Muž z Lokte na Sokolovsku bez oprávnění a odborných znalostí prováděl kontroly a revize komínů. Ještě minulý týden tvrdil, že provedl maximálně pět kontrol komínů. Po odvysílání reportáže České televize se ale hasičům ozvaly desítky dalších lidí. Případem se zabývá policie.

„Všechny tyto kontroly jsou neplatné, protože muž neměl oprávnění je provádět, výrazně se zvyšuje riziko požáru, úniku kouře,“ sdělil Martin Kasal, mluvčí HZS Karlovarského kraje. „Zabýváme se trestním oznámením, kde mohlo dojít k nedovolenému podnikání,“ uvedla Kateřina Böhmová, mluvčí Policie ČR, Karlovarský kraj.

Falešný kominík Stanislav Cingel na úřadě v Sokolově 18. dubna požádal o vydání živnostenského listu na kominickou činnost. K žádosti přiložil potvrzení o praxi, kterou měl získat u firmy svého otce. Právě to podle zákona k vydání živnostenského oprávnění stačí. Zneužil i dokladů a razítka firmy svého otce, který býval kominíkem. Jeho otec ale popírá, že by u něj syn praxi měl.

Cingel hasičům tvrdil, že má i dostatečné znalosti. Na základní otázky týkající se požární bezpečnosti komínů přitom nebyl schopen odpovědět. Od zveřejnění případu s novináři nekomunikuje, ani dnes nebyl doma k zastižení.

Množení falešných kominíků mohou zabránit přísnější podmínky získání živnosti

Podle hasičů by stát měl podmínky pro získání této živnosti zpřísnit. „Když vezmu revizní techniky třeba na elektro, tak tam dostat se k takovému oprávnění je velice složité,“ říká Martin Mulač, Státní požární dozor, Karlovarský kraj. Rozpoznat poctivého kominíka od falešného je čím dál tím složitější. Hasiči radí ověřit si jeho registraci u Společenstva kominíků.

Jak na falešné kominíky? (zdroj: ČT24)