Obce nechtějí výdejní místa a poštovní partnery, ČP však chybějí lidé

Domažlice – Žádná výdejní místa ani rozdávání dopisů na obecním úřadu, ale zachování normální pošty chtějí lidé z obcí na Domažlicku. Podle radnic se tak zhorší služby a zvýší náklady, podle pošty však není zbytí – nejsou lidé.

Nástupci klasických pošt v menších obcích mohou mít dvojí podobu – buď výdejního místa, které ale dokáže pouze vydávat a přijímat zásilky, nebo tzv. Pošta partner. V takovém případě se místo na poštu chodí ke smluvnímu partnerovi – do místního obchodu nebo na obecní úřad. „Jedná se o plnohodnotnou pobočku České pošty,“ upozornila přitom mluvčí státního podniku Marta Selicharová.

Lidem v místech, odkud se chce pošta ve své obvyklé podobě stáhnout, se ale novinky nelíbí. V případě systému Pošta partner se podle radnic zvýší náklady, v případě výdejních míst výrazně zhorší služby. „Úplná degradace poštovní služby. Absolutně,“ zlobil se starosta Draženova Štěpán Sladký.

Jedním z problémů pošty je však nedostatek lidí, bez kterých klasické pošty fungovat nemohou. Například za končící vedoucí pošt v Pocínovicích a Všerubech nemá Česká pošta náhradu. „Pro lidi by to znamenalo, že musí dojíždět do Kdyně, která je přibližně deset kilometrů,“ upřesnil pocínovický starosta František Rada. Co nedostatek personálu způsobí, už poznali v Hrádku u Sušice, kde poštovní úřad nefunguje od loňského léta, znovu obsadit se ho podaří až začátkem června.

Zdeněk Mlnařík o zániku pošt (zdroj: ČT24)