Radnice Lovosic se zhrozila: Průmyslový areál je bourán načerno

Lovosice – Noví majitelé opuštěné továrny v centru Lovosic začali budovu tajně bourat. Starostka už proto belgickou společnost vyzvala k okamžitému zastavení prací. Podle ní porušuje zákon a postupuje v rozporu s územním plánem.

Dlouho si místní mysleli, že za vysokými zdmi opuštěného průmyslového areálu se nic neděje. Pak ale starostka dostala do ruky záznam ukazující továrnu z odvrácené strany. Zde je vidět, jak zdi budov mizí před očima. „Ten přístup firmy je nepřípustný, bourala načerno,“ uvedla starostka Lovosic Lenka Lízlová (ČSSD).

Majitelé areálu se hájí tím, že rozebírali staré zdi jen tam, kde hrozilo, že by se samy mohly zřítit. To podle nich není nedovolené bourání. „Ne, nebouráme, my upravíme stav těchto areálů,“ podotkl spolumajitel areálu Claude Dhiet. Také podle stavebního úřadu dochází k porušení zákona.

Lovosičtí se obávají i toho, že by při neřízeném bourání staré továrny mohlo dojít k únikům neznámých látek „Určitě by tam mohla být nějaká ekologická zátěž,“ upozornila starostka. Lovosická radnice přitom dál tvrdí, že jí nevadí, když na místě staré továrny vznikne něco nového. Majitelé ale musí ctít zákony a neohrožovat životní prostředí. 

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)