Odborné školy na Karlovarsku trápí nedostatek zájemců

Karlovarský kraj - O odborné školy v Karlovarském kraji není takový zájem jako v minulosti. Firmy by přitom zaměstnaly téměř všechny jejich absolventy. Podle odborníků by studenti měli téměř jisté uplatnění. Zástupci kraje se ale shodují, že možnosti úřadu, jak ovlivnit zájem studentů o učební obory, jsou velmi omezené.

Před patnácti lety byla učebna plná a žáci se museli střídat po skupinách. Dnes tady sedí jen dvě studentky. Tvrdí, že jejich obor není pro každého atraktivní. „Já si myslím, že každá holka stojí spíš o to být třeba učitelka, kosmetička, kadeřnice,“ míní studentka Střední keramické školy Karlovy Vary Karolína Čarnegová. Podle ředitelky Markéty Šlechtové je nejhorší situace v maturitním oboru technologie keramiky. „Jsme jediná škola v republice, která tento obor nabízí, a už několik let jsme ho vůbec nenaplnili,“ podotkla.

Porcelánka by absolventy uvítala s otevřenou náručí

Dodává zároveň, že firmy v regionu o učně a vyškolené odborníky stojí. Jen porcelánka v Nové Roli by každý rok přijala desítky absolventů keramických škol. Přitom polovina pracovníků, které porcelánka přijme, nemá potřebné vzdělání a firma je musí sama zaškolit. „Raději bychom přijímali uchazeče o zaměstnání, kteří mají učňovský obor za sebou,“ uvedl Jiří Lauermann, finanční ředitel Thun 1794, Nová Role.

Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný je přesvědčený, že je příliš mnoho osmiletých gymnázií. „Ne každý má být ekonomem nebo právníkem, jsou tady řemesla, která mají zlaté dno,“ uvedl. Podle odborníků by školy měly zájemce o studium lépe informovat. „Uplatnitelnost by měla být rozhodující. Neměli bychom se bát zveřejnit z každé školy, ať už je střední, nebo vysoká, jak se uplatňují jejich žáci,“ podotkl prezident Svazu průmyslu ČR Jaroslav Hanák.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)