Středočeský ROP má málo chyb, míní hejtman. Čeká na obnovení certifikace

Praha – Regionální operační program Střední Čechy je podle středočeského hejtmana Josefa Řiháka (ČSSD) na dobré cestě ze všech svých problémů. Ministerstvo financí poslalo na úřad středočeské regionální rady auditory, kteří zjistili poměrně nízkou míru chyb při vyplácení dotací – činí 0,93 procenta. Protože se ani nepřiblížila kritické hodnotě dvou procent, může ministerstvo požádat o obnovení certifikace proplácených prostředků.

Dění ve středočeském ROP kontrolovala pro ministerstvo financí auditní společnost KPMG. Zaměřila se na 65 projektů, na které Regionální rada Střední Čechy rozdala přes tři miliardy korun. Na problémy narazili auditoři u projektů za 28 milionů korun, tedy 0,93 procenta. „Byla to většinou malá výběrová řízení, ne na stavbu, ale ve většině případů na poradenské společnosti nebo technický dohled investora,“ uvedl ředitel Úřadu Regionální rady Střední Čechy Tomáš Novotný.

Podle hejtmana je to i tak historicky nejlepší výsledek auditu některého z regionálních operačních programů. „Je to paradox. Víte, co se kolem nás děje. Ale vyšli jsme z toho nejlépe,“ uvedl hejtman Řihák, podle nějž kraj dostal kvůli korupční aféře bývalého hejtmana Davida Ratha nálepku „rozkradače“ evropských peněz.

ROP Střední Čechy prošel úspěšně auditem (zdroj: ČT24)

Ředitel úřadu regionální rady uvedl, že ministerstvo financí odeslalo výsledek auditu do Bruselu. Možná již v červnu, nejpozději v září by podle něj mohla Evropská komise obnovit certifikaci ROP Střední Čechy a tím i plynulý tok peněz z Bruselu až k příjemcům v regionu.

Pozastavení certifikace operačního programu obvykle dopadá pouze na stát, z jehož rozpočtu peníze pro ROP přicházejí. Peníze by potom státu měla nahrazovat Evropská unie, která ovšem po zastavení certifikace nic neposílá. Pokud audit ukáže chybovost nad dvě procentra, nařizuje Evropská komise korekci, ministerstvo financí zpravidla chce po krajích, aby ji zaplatily samy.