Zdevastované karvinské domy nechal vlastník zbourat

Karviná – Domy ve špatném technickém stavu začal bourat největší vlastník nájemních bytů v zemi, společnost RPG Byty. Demolice mají vést ke snížení počtu ghett v Moravskoslezském kraji. RPG tak následují příklad karvinské radnice, která také začala bourat rozpadající se domy. Nájemníci se mohou přestěhovat do náhradního bydlení.

RPG začala bourat domy v jednom z nejproblematičtějších míst v Karviné – Makarenkově ulici. Byly vyhlášené jako místo s vysokou kriminalitou – bylo nepředstavitelné nechávat boty na chodbě, z domů mizely okapy, z ulic kryty kanálů. Oblast chce RPG proměnit k nepoznání a vytvořit z ní například park. „Deklarovali jsme zájem umístit sem cokoli jiného než ubytovny,“ uvedl mluvčí RPG Petr Handl. Záleží ale na dohodě s radnicí, které patří sousední pozemky.

Makarenkova je již druhá problematická lokalita, která z Karviné zmizela. Již před dvěma lety nechala radnice zbourat ghetto Vagónka, kde se rovněž na špatném stavu domů podepsalo především rozkrádání jejich kovových částí. RPG Byty teď chce z mapy Karviné vymazat i další obdobná místa – i proto, že demolice zchátralých domů je levnější než oprava.

Obyvatelé by neměli skončit bez střechy nad hlavou. I ti z Makarenkovy dostali náhradní byty – například Ivan Lenčeš, který se nyní jako zaměstnanec stavební firmy podílí na demolici svého starého domu, je s ním nadmíru spokojen. „Když se zujete, necháte si boty (na chodbě), tak vám je nikdo neukradne. Na šestce vám je ukradli hned,“ srovnal oba domy.

Iva Kubanková o demolici v Karviné (zdroj: ČT24)