Pátrání po vodácích skončilo neúspěšně, policie našla jen loď

Hodonín – Policie a hasiči po třech dnech ukončili plošné pátrání po dvou mužích a šestileté dceři jednoho z nich, kteří zmizeli při splouvání řeky Moravy. Nikoho nenalezli. Jediné, co po trojici vodáků zbylo, je loď, již policisté nalezli již ve středu. Nyní uvedli, že jde pravděpodobně o plavidlo, na kterém se pohřešovaní vydali na cestu. Záchranáři před sjížděním Moravy na Hodonínsku důrazně varují. Její hladina je vzedmutá a hrozí utonutí.

Trojice z Petrova se vydala splout Moravu v desetikilometrovém úseku Střážnice–Rohatec ve volném dnu 1. května. Od chvíle, kdy vyrazili, už je nikdo neviděl – do Rohatce ve stanovenou dobu nepřipluli, jejich telefony nejsou dostupné. Trojice zvolila zdánlivě bezproblémový úsek, nejsou na něm žádné jezy, podle některých místních jsou ale v řece silné proudy.

Policie nezvěstné muže a dívku hledala od středy, již tehdy našla v lokalitě Osypané břehy převrácenou loď, objevila také nafukovací záchrannou vestu. Nyní policejní mluvčí Petr Zámečník oznámil, že nalezené plavidlo je zřejmě právě to, ve kterém se trojice plavila. Komu patřila záchranná vesta, zatím jasné není.

Co se dvojici mužů a šestiletému dítěti stalo, policie stále neví a po třech dnech pátrání po nich bezvýsledně ukončila. Při pátrání byl nasazen i policejní vrtulník s termokamerou. Kriminalisté prověřili také všechny nemocnice a hotely na Hodonínsku. Kontaktovali známé i příbuzné nezvěstných. Teď prosí o pomoc i případné svědky. „Uvítáme jakékoli svědectví lidí, kteří trojici ve středu dopoledne v člunu třeba jen zahlédli,“ uvedl mluvčí Zámečník. K nalezení pohřešovaných nepomohlo ani čtvrteční snížení hladiny Moravy.

Události k pátrání na řece Moravě (zdroj: ČT24)

Páteční pátrání komplikovala naopak zvýšená hladina řeky po vydatném nočním dešti – průtok byl o třetinu větší a hladina o půl metru vyšší. Potápěči nemohli pod hladinu, pátrání tak probíhalo pouze ve člunech. Z řeky byli kvůli silnému proudu staženi před 15:00. Hledání pod hladinou přitom bylo obtížné i ve čtvrtek, kdy bylo vody méně – potápěči si stěžovali na spletité dno plné kořenů. Zrádnost Moravy potvrzují také místní lidé, kteří pohřešované dobře znají.

Policie se také spojila se svými rakouskými, slovenskými a maďarskými kolegy. V případě, že pohřešovaní utonuli, je možné, že by jejich těla kvůli zvýšenému průtoku v Moravě nezastavil hodonínský jez. Při utonutí podle zkušeností vodních záchranářů tělo zůstává hned po neštěstí pod hladinou. V kalné vodě je i pro policejní potápěče velmi těžké jej najít. Ostatky se obvykle objeví na hladině po několika dnech.