Nehoda na kolejích a oprava dálnice: Mezi Brnem a Prahou uvázly tisíce lidí

Jihlava/Přelouč – Cesta z Brna do Prahy byla dopoledne obzvlášť zdlouhavá, ať už se cestující lidé rozhodli jet autem, nebo vlakem. Dlouhé kolony vznikly na dálnici D1 mezi Velkým Beranovem a Jihlavou i na objízdné trase po souběžné silnici. Silničáři totiž kvůli opravě vozovky uzavřeli pravý jízdní pruh mezi 113. a 115. kilometrem směrem na Prahu, provoz před zúžením do jednoho pruhu zkolaboval. Vlaky zase nejezdily kvůli nehodě na koridoru u Přelouče. Po poledni, kdy na dálnici odezněla pondělní špička a na železnici se podařilo zprůjezdnit jednu kolej, se doprava začala stabilizovat. Od dvou odpoledne je trať plně průjezdná, práce na dálnici ale stále pokračují.

Vlaky nejezdily dvě hodiny

Neznámá žena vstoupila do cesty vlaku Eurocity, který jel ze Štýrského Hradce do Prahy, před půl jedenáctou dopoledne. „Podle svědků žena stála nějakou dobu na zastávce, když projížděl vlak, skočila pod něj,“ řekl policejní mluvčí Jozef Bocán. Železničáři potom uzavřeli obě koleje hlavního tahu Praha – Česká Třebová, což se změnilo až po dvou hodinách.

Po otevření jedné koleje vyrazily vlaky na cestu, některé ovšem téměř dvě hodiny opožděné. Část spojů měla zpoždění menší, protože jely odklonem nebo je České dráhy nahradily autobusem. I po částečném zprůjezdnění trati se mohly vlaky projíždějící přes Přelouč zpozdit zhruba o dvacet minut. Plně otevřít trať se železniční správě podařilo až ve dvě hodiny odpoledne.

Práce na dálnici skončí až v úterý

Zatímco cestující ve vlacích čekali v Pardubicích či Kolíně, lidé v autech dopoledne postávali u Jihlavy. Kvůli opravě je uzavřen pravý jízdní pruh, k dispozici zůstal jen levý. Kolona aut na dálnici D1 dosahuje až k beranovskému sjezdu. Kolem poledne, když polevila dopravní špička, se kolona zkrátila, stále je však nutné počítat se zdržením u Jihlavy. Rychlé zlepšení nemohou řidiči očekávat, omezení naplánovali silničáři až do úterního večera. Podle policie není vhodné omezení na dálnici objíždět po souběžné silnici přes Velký Beranov a Jihlavu – dopoledne se také rychle ucpala.

U Jihlavy jako by začala rozcvička na příští roky – již ve čtvrtek začne rozsáhlá modernizace dálnice, která bude pokračovat až do roku 2018. Jedním ze dvou úseků, kde práce začnou, je nedaleko od probíhající uzavírky – mezi Jihlavou a Větrným Jeníkovem. Ředitelství silnic a dálnic ale ubezpečuje, že podobně špatná situace při modernizaci nenastane, zachován bude provoz ve dvou pruzích.