Janské Lázně propustí desítky zaměstnanců

Janské Lázně (Trutnovsko) - Státní léčebné lázně v Janských Lázních na Trutnovsku na konci května kvůli výraznému propadu tržeb propustí 70 až 80 zaměstnanců ze současných 400. Zároveň zvažují i redukci svých 800 lůžek. Uvedl to dnes ředitel lázní Roman Koudele. Lázně se potýkají s velkými problémy už od loňského října.

„Přemýšleli jsme o řadě alternativ, musíme se přizpůsobovat tomu, jak se bude vyvíjet situace. Problém je ten, že se v posledních letech neustále snižoval počet pacientů a s tím klesaly tržby,“ řekl Koudele. Vážné potíže mají lázně od loňského podzimu, kdy začal platit takzvaný indikační seznam, který určuje například to, do kterých lázní může pacient jet a na jak dlouhou dobu. Zatímco v lednu 2011 a 2012 měly lázně měsíční tržby přes šest milionů korun, letos to bylo necelých 2,5 milionu korun.

Ředitel SLL v Janských Lázních Roman Koudele
Zdroj: David Taneček/ČTK

Podnik už kvůli propadům tržeb podle ředitele zastavil investice a využil rezervu 60 milionů korun. „Z té nám zbývá zhruba 24 milionů korun a zvažujeme další možnosti redukce,“ uvedl Koudele. Ve hře je například i zrušení dětské léčebny Vesna a další opatření, která by zredukovala počat lůžek. Termíny a rozsah případné redukce dnes ředitel ale nechtěl konkretizovat. Podle něj podnik usiluje o uzavření smluv s pojišťovnami na odborný léčebný ústav, který by podmínky lázní zlepšil. O celé situaci jedná také s ministerstvem zdravotnictví.

Proti uzavření dětské léčebny jsou tisíce lidí

Proti uzavření Vesny protestuje petice, kterou podepsalo přes 13 tisíc lidí. Autoři petice tvrdí, že Vesna je jedna z nejlepších dětských léčeben pro handicapované děti. „Žádáme vedení SLL, aby hledalo taková úsporná opatření, která povedou k zachování lázeňské péče pro děti v komplexu Vesna,“ stojí v petici. Její autoři kritizují i plán na přestěhování péče o děti do jiného objektu. „Má mnohem menší kapacitu a jeho okolí není příliš vhodné k pohybu dětí,“ uvádí text petice.

Státní léčebné lázně v Janských Lázních
Zdroj: David Taneček/ČTK

Potíže mají i další dětské léčebny

Do velké ztráty v hospodaření se letos nejspíš propadne i státní dětská léčebna v Lázních Kynžvart, kde se každoročně léčilo na 1 500 dětí. Kvůli zkrácení lázeňských pobytů jí stovky pacientů ubyly. Zaměstnance zatím propouštět nemusela. Jak se situace ale bude vyvíjet dál, zatím podle její ředitelky Jiřiny Valentové nelze předpovídat.

S nedostatkem peněz bojovala také dětská léčebna Mánes v Karlových Varech. Aby se zachránila, začala nabízet i komplexní léčbu pro dospělé. Už před šesti lety zavřel úbytek dětských pacientů dětskou léčebnu v Mariánských Lázních. Lázeňská společnost nechtěla její ztrátový provoz hradit.

Problémy mají kromě Janských Lázní i další léčebny (zdroj: ČT24)