Cyril s Metodějem budou mít nové sochy, víno i hru

Jižní Morava - Na největší církevní oslavy letošního roku - 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje - se připravují obce, ale taky obchodníci. Některé radnice v centru dění si například objednaly sochy věrozvěstů. Ty se dokončují právě v těchto dnech.

Brněnské biskupství se připojilo k připravovaným oslavám 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje a přesně za měsíc odhalí u katedrály sv. Petra a Pavla sousoší věrozvěstů. Moderně pojatá skulptura je dílem Vladimíra Matouška a Radima Horáka. „Nechtěl jsem dělat jen dvě postavy vedle sebe. Oba bratři se nesčetněkrát rozešli a opět sešli. Tento moment zachycuje jejich opětovné setkání,“ popisuje své dílo, na kterém si oba věrozvěstové hledí do tváře, sochař Matoušek.

Pokorná minimalistická socha obstála v konkurenci téměř třicítky návrhů. Porota navíc hodnotila, zda bude moderní sousoší ladit se stávající sochou svatých Petra a Pavla, která už na Petrově stojí. Sochařské dílo nemá detailně zobrazovat podobu obou věrozvěstů, ta ostatně není přesně známá. Hlavní je podle autorů sochy symbol lotrinského kříže. Světlo, které má v noci ze sochy vycházet, symbolizuje vnitřní světlo a sílu obou myslitelů. Brněnské biskupství vypsalo na sochu veřejnou sbírku.

Věrozvěstové budou stát ve společnosti franského kupce Sáma

Také v Ratíškovicích na Hodonínsku čekají na nové sousoší. To má stát na tamním kopci Náklo. Podle některých teorií je právě tento vrch dřívějším centrem Velkomoravské říše. Popularizátorem této myšlenky je například Jan Galatík, který pomocí letecké archeologie stanovil Náklo za centrum říše, kde měl sídlit i bájný Veligrad. Vrchol asi 260 metrů vysokého kopce už nyní zdobí pískovcová socha sedícího franského kupce Sáma a liliový kříž. Pro sochu soluňských bratrů se obec rozhodla, protože je věrozvěstům zasvěcen místní kostel.

Na skulptuře Cyrila a Metoděje pracuje kamenosochař Marcel Stoklasa z Nečtin u Plzně. Materiálem bude božanovský pískovec. „Je sice tvrdší a zrnitější, ale vyhovuje mi nejlépe,“ vysvětluje Stoklasa. Součástí více než dvoumetrové sochy je také 45 centimetrů vysoký podstavec. Pětitunové dílo musí sochař osadit do konce června.

Společenská hra, víno i divadelní představení

Obchodníci připravili i novou deskovou hru pro 2-6 hráčů. Po stopách věrozvěstů se mohou poutníci na papírovém herním plánu vydat zhruba za tři sta korun. Příběh začíná v Soluni a hra pak hráče provází deseti mezníky života soluňských bratrů. 

Věrozvěsti se dostali i na divadelní prkna. Divadelní inscenace Cyril a Metoděj aneb Dobrodružství písma má v Městském divadle Brno premiéru 22. června. Příběh o lásce, víře i naději kombinuje činohru a balet. Dějově se přitom soustředí na posledních šest let života obou bratrů. „Na pozadí cesty Cyrila a Metoděje stojí dramatický příběh starých Slovanů,“ připomíná historické souvislosti režisér představení Stano Slovák. Náklady na inscenaci se vyšplhaly na milion a půl. 

Organizátoři předpokládají, že na cyrilometodějské slavnosti přijede až 100 tisíc návštěvníků. S přípravami nyní finišují i obchodníci. Prodávat se budou nejen vzpomínkové předměty, ale i třeba speciální vína. „Na lahvi červeného vína je vyobrazen svatý Metoděj, na bílém pak svatý Cyril, cena vína se pohybuje od dvou set do osmi set korun,“ řekl vinař Jiří Kosík.

Další akce k letošnímu výročí

K letošnímu významnému výročí připravilo Moravské zemské muzeum výstavu, která návštěvníky seznamuje s odkazem obou soluňských bratrů. K vidění je do konce září v brněnském Paláci šlechtičen.

Česká televize je koproducentem historického docu-dramatu, které ve čtyřdílném výpravném díle přibližuje životní osudy obou bratří. První díl se na obrazovky dostane přesně 5. července.

Velké oslavy připravuje mikulčický památník. Od 24. do 26. května se zde koná festival setkání kultur, který zve na řadu koncertů, výstav i duchovních mší. Organizátoři očekávají osm až dvanáct tisíc návštěvníků.