Ultimátum běží. Propadnou Císařské lázně městu?

Karlovy Vary - Karlovarský kraj má už jen sedm měsíců na to, aby začal s generální rekonstrukcí Císařských lázní. Jinak bude muset vrátit historickou budovu městu. Oprava ale závisí na dotacích. O tu největší kraj neúspěšně žádá ministerstvo kultury.

Hlavní problém, se kterým se historická budova potýká, je vlhkost. Kraj loni nechal opravit střechu, nejdražší rekonstrukce, a to rekonstrukce interiéru, ale lázně ještě čeká. „Dneska máme všechno připravené, stavební povolení, všechno. Záleží na tom, zda zaprvé získáme dotaci z ministerstva kultury a zadruhé zda se rozeběhnou ROPy,“ sdělil Josef Novotný (ČSSD), hejtman Karlovarského kraje. Náklady na opravu vyjdou odhadem na 820 milionů korun. 500 milionů dá kraj společně s městem, přes 300 milionů chce získat z dotací.

Císařské lázně patří mezi nejcennější památky v Karlových Varech. Vznikly na konci 19. století. Slavnostně byly otevřeny 5. května roku 1895. Od roku 2010 se pyšní statutem národní kulturní památky. Své podobě vděčí architektům Fellnerovi a Helmerovi. Dominantou Císařských lázní je tzv. Zanderův sál, ve kterém se cvičilo podle léčebné gymnastické metody švédského lékaře Gustava Zandera. V sále stávalo 55 mechanických cvičebních strojů. Lázně jsou zavřené jsou už 18 let. Poškozené jsou hlavně vnitřní prostory a vybavení.

Peníze na opravu, stejně jako většina ministrů kultury, slibovala loni na schodech Císařských lázní i Alena Hanáková. "Dodržím tu linii všech mých předešlých ministrů, kteří stáli na schodech těchto Císařských lázní jako James Bond: Budu se snažit a budu si moc přát, aby Císařské lázně získaly od státu peníze," uvedla v dubnu loňského roku Alena Hanáková (nestr. za TOP 09), ministryně kultury. Kraj ale loni s žádostí neuspěl a peníze nezbyly ani letos.

Lenka Brandtová, mluvčí Ministerstva kultury ČR:

„Dotace jsme přidělili lépe hodnoceným projektům. Projekt Císařské lázně byl přehozen do takzvaného zásobníku projektů.“

Mluvčí dodala, že integrovaný operační program ministerstva končí už letos. Šance získat další peníze jsou tak minimální. Podle smlouvy s karlovarskou radnicí se kraj musí do konce roku rozhodnout, jestli začne s opravou ze svého rozpočtu, nebo lázně vrátí městu. „Primárně bychom se vždy snažili udržet partnerství s Karlovarským krajem, to znamená, že by se pouze vyměnily úlohy,“ uvedl Petr Kulhánek (KOA), primátor Karlových Varů.

Císařským lázním schází peníze na opravy (zdroj: ČT24)