Žáci malují jiné společnosti. A učí se o té své

Trmice – Žáci základní školy v Trmicích na Ústecku se učí rozumět svému vlastnímu prostředí prostřednictvím malování obrázků cizích zemí. Podle učitelů jde o účinnou metodu. Děti, které mají normálně s učením problémy, tak nyní chystají výstavu vlastních děl. Nakoupit barvy a papír školu přišlo na 15 tisíc korun. Na další podobné akce hledá sponzora.

Prvňáčci vyrábějí při poslechu židovských písní muslimy zahalené do šátků. Právě se učí o konfliktu v Izraeli. „Je to hodně podobné tomu, v čem žijí. Problém černí versus bílí - jak to vidí, tak to nazývají. Myslím, že to velmi dobře chápou,“ míní učitelka Lenka Porčová. 

Víc než polovina žáků jsou Romové, v okolí totiž žije početná komunita. Dojíždějí sem i děti z ghetta. Vzájemná spolupráce je přitom podle učitelů věc, kterou před příchodem na školu prakticky neznají. 

V jedné třídě malují Peru a zjišťují, že i na druhé straně zeměkoule existuje to, co sami dobře znají - rozdíly v životní úrovni. „Někteří bydlí ve slamech, když jsou chudší, někteří jsou naopak bohatí,“ podotkla učitelka Lenka Bohuslavová.

Žáci v Trmicích se učí pomocí speciální metody (zdroj: ČT24)

„Musejí se na to podívat, shlédnou filmy, vyrobí obrázek a pak si to lépe zapamatují,“ dodala zástupkyně ředitele Eva Bendelová. Školu nyní navštěvuje přes 200 žáků, kteří dohromady vytvářejí šestnáct děl.