Na hradecké letiště se slétnou vrtulníky

Hradec Králové - Na letišti v Hradci Králové se veřejnosti otevírá vůbec největší evropská přehlídka vrtulníků European Helicopter Show. Návštěvníci si budou moci prohlédnout desítky špičkových strojů a všechno pak vyvrcholí sobotní leteckou show. Lidé uvidí i legendární americký vrtulník Cobra AH1, extrémně silný vrtulník Eurocopter AS 350, který jako jediný dokázal přistát na Mount Everestu, nebo praktické ukázky práce leteckých záchranářů.

Na sobotu pořadatelé chystají letecký den, na kterém bude k vidění přes 60 strojů. Za největší lákadlo letošního leteckého dne lze rozhodně označit přílet legendárního amerického vrtulníku Cobra AH1. „Cobra je velmi těžký bojový vrtulník. Není určená k tomu, abychom s ní sedli na dvorek rodinného domku, protože by ten domek odstěhoval,“ popsal pilot Daniel Tuček vrtulník, se kterým měl také možnost se proletět. Na hradeckém letišti jsou oba vrtulníky Cobra, které v současnosti v Evropě létají, oba se také zítra představí v akci během leteckého dne.

Letiště se otevírá v 9 hodin, kdy bude probíhat doprovodný program, ve 12 hodin pak začíná samotná letecká show. K vidění budou vrtulníky od malých po největší Cobru, jeden z vrtulníků také poveze auto v podvěsu, které z 20 až 30 metrů odhodí. Během leteckého dne se představí i akrobatické letouny.

Největší evropský výrobce vrtulníků Eurocopter Deutschland v Hradci představuje Eurocopter AS 350, jediný vrtulník, který dokázal přistát na Mount Everestu. „Pro pilota je to splněný sen, tak lehký stroj s takovým výkonem, to je opravdu špička,“ chválí Tuček vrtulník, který dokáže zasahovat i ve výškách nad 7 km a v podvěsu dokáže unést víc, než sám váží.

Na hradeckém letišti nechybí ani další nejmodernější stroje, včetně amerického Bell 429 nebo evropské premiéry lehkého dvoumístného vrtulníku Guimbal Cabri G2. Z leteckého muzea ve Kbelích byl zapůjčen také vrtulník Mi-24, který se účastnil bojů v Afghánistánu. V rámci výcviku přiletí i armádní letci se stíhačkami JAS-39 Gripen.

  • Armádní vrtulník zdroj: ČT24
  • Vrtulník Mi-8 zdroj: ČT24

Během sobotního leteckého dne budou k vidění i ukázky praktické činnosti záchranářů. Při práci se představí všechny složky integrovaného záchranného systému - tedy policie, hasiči i zdravotníci - kteří předvedou zásah u simulované hromadné nehody i ukázku hašení, při které hasičský vrtulník svrhne na letiště 2,5 tuny vody. Kromě strojů, které aktuálně užívají při zásazích, představí záchranáři i vrtulníky Mi-8, které využívali počátkem 90. let.

„Je to obrovský skok, první vrtulníky pro leteckou záchrannou službu byly starší vrtulníky Mi-2, které byly předělávané z vojenských vrtulníků nebo z práškovacích vrtulníků,“ popsal Tuček vývoj vybavení pro leteckou záchrannou službu. Letečtí záchranáři dnes využívají vrtulník EC 135, který byl vyvíjen pro záchranáře, je malý a pro pilota dobře manévrovatelný. Zároveň je plně vybavený pro zdravotníky, minimálně srovnatelné se záchrankami na zemi.

European Helicopter Show v Hradci Králové (zdroj: ČT24)

Čtvrteční a páteční program EHS je určený pro odbornou veřejnost. Na letišti se představují desítky firem nabízející výrobky a služby v oblasti letecké záchranné služby, přepravě lidí či vrtulníků určených pro hašení požárů.

Mezinárodní setkání vrtulníků se na hradeckém letišti konalo již v minulosti pod názvem Helicopter show. Například v roce 2007 dorazilo na letiště na 25 000 návštěvníků, kteří si prohlédli zhruba dvě desítky vrtulníků a stejný počet letadel.