Záchranáři našli v Moravě tělo třetího pohřešovaného vodáka

Brno - Záchranáři dnes ráno našli tělo posledního z trojice vodáků, kteří se 1. května utopili v řece Moravě. Šestatřicetiletého muže identifikovali a pátrání tak skončilo. Už ve čtvrtek se podařilo nalézt tělo jeho šestileté dcery a osmadvacetiletého kamaráda. Nalezli je policejní potápěči v řece Moravě u soutoku s Veličkou.

Hasiči a policisté na člunech už brzy od rána znovu prohledávali hladinu i břehy. „Tělo muže se zachytilo o kmen asi dva kilometry od nálezu prvního utonulého,“ uvedla policejní mluvčí Kamila Haraštová. Místo nálezu je v katastru obce Petrov.

Otec s dcerou a dospělým kamarádem se 1. května vydali na výlet loďkou ze Strážnice do Rohatce. Do cíle ale nedorazili. Večer po nich začali pátrat policisté. Opuštěnou loďku našli u přírodní památky Osypané břehy nedaleko Strážnice. Pátrání po tělech si vyžádalo více než týden. Práce komplikoval po většinu času silný průtok vody, podmínky se zlepšily až ve čtvrtek.

Pátrání sice skončilo, policisté se případem budou zabývat i nadále. Zatím nic nenasvědčuje cizímu zavinění. Přesnou příčinu neštěstí policie ale pravděpodobně nezjistí. „Možností je několik, bohužel nemáme přímého svědka,“ uvedla Haraštová.

Josef Kvasnička k nalezení posledního pohřešovaného (zdroj: ČT24)

Policie v uplynulých dnech důrazně varovala výletníky a rybáře, aby v zájmu ochrany života a zdraví nesplouvali řeku Moravu na Hodonínsku. Voda je v této části roku podle zkušených vodáků chladná a kalná, člověk v ní rychle prochladne. Břehy jsou bahnité a vylézt ze silného proudu je obtížné.

Letos při nehodách na českých řekách zemřeli nejméně dva další lidé. Koncem dubna utonul muž, který jel se skupinou lidí na raftu po řece Kamenici ve Zlaté Olešnici. Raft se převrátil. Na stejném místě zahynul jeden vodák už loni v březnu. O posledním dubnovém víkendu pak zemřel i osmačtyřicetiletý muž, který se převrátil s kanoí na rozvodněné Úpě pod Viktorčiným splavem v Ratibořicích na Náchodsku.

V okolí Vranovské přehrady pátrají policisté po pohřešovaném muži

Po dalším člověku pátrají také policisté na Znojemsku. V noci na sobotu 4. května zmizel u Vranovské přehrady osmadvacetiletý muž z Prahy. Naposledy jej viděli v restauraci u obce Bítov, pak se šel projít a od té doby o sobě nepodal zprávu. „Pátráme na souši i ve vodě,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.