Lázně Luhačovice zahájily sezonu

Luhačovice – Symbolickým otevřením léčivých pramenů odstartovala lázeňská sezona v Luhačovicích na Zlínsku. Tradiční ceremoniál poznamenalo nepříznivé počasí. Velkým problémem je ale pokles návštěvnosti lázní.

Svatý Josef – nejmladší luhačovický pramen, pojmenovaný po patronovi farnosti. Tady měl tradiční obřad začít, vzácným krojům a nástrojům ale bylo líp pod střechou kostela než v hustém dešti. Očekávaný slavnostní průvod se zastávkami u všech pramenů v centru lázní se nekonal. Farář tentokrát jen symbolicky požehnal minerální vodě přinesené ve džbánu. Účastníci se rovnou domluvili, že nejkratší cestou zamíří k cíli – na krytou kolonádu s halou, ve které prýští nejznámější Vincentka.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Provozovatelům lázní však, na rozdíl od krojovaných milovníků folkloru, příliš do zpěvu není. Trápí je závažnější problém než nepřízeň počasí – a sice pokles návštěvnosti. Od loňského podzimu totiž platí nový indikační seznam ministerstva zdravotnictví. Léčebné lázně připravil o polovinu hostů, kterým pobyty hradily pojišťovny. „Čelíme tomu tím, že se snažíme upravovat služby. Řekněme zhušťovat provozní dobu. Na rozdíl od řady jiných lázní jsme nemuseli sáhnout k tak extrémnímu propouštění. U nás se jedná o jednotky nebo pár desítek lidí,“ konstatuje generální ředitel společnosti Lázně Luhačovice Eduard Bláha.

Zároveň se snaží víc lákat na wellness pobyty a oslovovat zahraniční klientelu.