Za smrt učitele při zorbingu padly podmínky

Frýdek-Místek - Za smrt sedmačtyřicetiletého učitele při zorbingu na Třinecku odešli dva provozovatelé atrakce s ročními tresty s podmíněným odkladem na dva roky. Zároveň dostali i tříroční zákaz provozování jakýchkoliv atrakcí. Neštěstí se stalo v červnu 2009 na školním výletu. Učitel při adrenalinové atrakci zahynul a jeho patnáctiletý žák utrpěl vážná zranění. Kvůli neštěstí stanuli před soudem dva majitelé firmy Lundi Adventures, která zorbing provozovala.

Zorbing, sjezd z kopce dolů uvnitř umělohmotné koule, měl být vrcholem třídenního výletu deváté třídy v Košařisku u rekreační chaty Kyčera. Koule, ve které byl patnáctiletý žák a jeho třídní učitel, se měla po 20 metrech kutálení zastavit o síť z fotbalové branky nataženou mezi stromy. Ta se ale protrhla a koule pokračovala dál po svahu. Ve velké rychlosti pak narazila po dalších 200 metrech do stromu. Učitel zemřel, žák utrpěl těžká zranění.     

Majitelé firmy Jaroslav Šlehofer a Roman Amorek byli obžalováni z ublížení na zdraví s následkem smrti z nedbalosti. Hrozil jim maximálně dvouletý trest vězení. Podle obžaloby zástupce nezajistili bezpečný provoz atrakce ani její zkušební provoz. Podle soudce ale neporušili důležité povinnosti, a proto jim uložil podmíněné tresty. Ty padly už jednou, na konci loňského roku. Státní zástupce se ale tehdy odvolal a ostravský krajský soud nařídil doplnění důkazů.

Rozsudek ale není pravomocný. Státní zástupce se znovu odvolal. Odvolal se i zmocněnec poškozených. Obžalovaní se práva na odvolání vzdali. Případem se bude znovu zabývat Krajský soud v Ostravě.

Za smrt při zorbingu padly tresty (zdroj: ČT24)