V Malešicích hořel domov důchodců, v Hronově byt

Praha - V Pražských Malešicích hořel domov důchodců. Hasiči museli evakuovat 27 seniorů, šest lidí zdravotníci převezli do nemocnice. Většinou se nadýchali kouře, jedna žena byla popálena na rukách, uvedla mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová. Příčinou požáru byla podle vyšetřovatele zřejmě závada na elektroinstalaci. Evakuovaní už se vrátili do budovy. V noci hořelo i v přízemním bytě v Hronově na Náchodsku - záchranáři tam ošetřili sedm lidí, včetně muže s rozsáhlými popáleninami.

V Malešicích hořel domov důchodců

Požár, který vypukl ve třetím patře budovy domova důchodců v Rektorské ulici ve středu kolem desáté hodiny večerní, dostali hasiči během několika minut pod kontrolu. Oheň způsobil podle předběžného odhadu škodu kolem 300 tisíc korun. 

„Převáželi jsem pět žen a jednoho muže. Jedna žena utrpěla lehké popálení dlaní, ostatní měli inhalační trauma, to znamená, že se nadýchali kouřových zplodin,“ uvedla Ernestová. Vyšetřovatel uvedl, že hasiči evakuovali vesměs nemohoucí penzisty. „Byli evakuováni i s postelemi,“ uvedl. Někteří si podle něj stěžovali na dušnost poté, co se na nadýchali kouře.

Mluvčí záchranné služby dodala, že zdravotníci měli na místě speciální sanitku Atego, kterou mohou naráz převézt až 11 pacientů. Vůz má navíc kyslíkové vývody, lidé, kteří se nadýchali při požáru kouře, tak mohou inhalovat kyslík.

V Hronově hořel přízemní byt, jeden muž těžce zraněn

V Hronově na Náchodsku v noci hořel přízemní byt v bytovém domě v Riegrově ulici. Záchranáři ošetřili celkem sedm lidí, jeden muž utrpěl rozsáhlé popáleniny. Oznámil to mluvčí královéhradeckých záchranářů Tomáš Ježek. Podle hasičů byl těžce zraněn jeden člověk a další osoby se nadýchaly kouře. Sedmnáct lidí hasiči z domu evakuovali. Příčinu požáru hasiči vyšetřují. Škoda by podle předběžných odhadů mohla být do půl milionu korun.

Při požáru byl zraněn muž, který utrpěl popáleniny na 80 procentech povrchu těla. Vrtulník ho v kritickém stavu přepravil do specializovaného popáleninového centra Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Tři dospělí a tři děti, kteří se nadýchali zplodin, zdravotníci hospitalizovali v Náchodě, uvedl Ježek.

K požáru zhruba hodinu a půl po půlnoci vyjely tři jednotky hasičů. „Velitel zásahu nařídil průzkum zakouřeného domu a evakuaci nájemníků. Část jednotky začala s hašením dvoupokojového bytu,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Martina Žahourková. Požár bytu se hasičům podařilo dostat pod kontrolu zhruba za půl hodiny a zcela uhasit po další více než hodině.