Löw-Beerova vila, která sousedí s Tugendhat, dostává reprezentativní podobu

Brno – Cesta od chátrající studentské ubytovny zpět do podoby reprezentativní secesní vily konečně začala pro Löw-Beerovu vilu v Brně. Po půlroce příprav začíná oprava, která se netýká pouze vily samotné, ale také její zahrady. Ta bude propojená se zahradou sousední vily Tugendhat, kterou nechala postavit dcera vlastníků Löw-Beehrovy vily.

Do historické podoby obnoví dělníci Löw-Beerovu vilu pouze zvenku. Uvnitř se sice dochoval například krb na svítiplyn, lustry nebo zábradlí, ale chybí nábytek. „Vytvoření plnohodnotné interiérové repliky proto není možné,“ podotkla vedoucí vily Tugendhat Iveta Černá. Vila proto bude sloužit jako muzeum, usídlí se v ní expozice s názvem Svět brněnské buržoazie mezi Löw-Beer a Tugendhat, která přiblíží dějiny architektury i brněnských vyšších vrstev.

Oprava vily z počátku 20. století a její zahrady bude stát 65 milionů korun. Jihomoravský kraj na rekonstrukce ovšem dostane 47milionovou evropskou dotaci.

Vilu nechal postavit podnikatel Alfred Löw-Beer. Rodina v ní žila do roku 1940, kdy jí stavbu sebrali nacisté. Po válce připadla státu, který ve vile vytvořil ubytovnu pro středoškolské studenty. „Podle toho ten dům nyní také vypadá. Je však vidět, že Masarykův studentský domov zřejmě neměl moc peněz, takže tu spousta věcí zůstala v unikátním původním stavu,“ řekla Iveta Černá. Část pozemku věnoval Alfred Löw-Beer své dceři a zeti, Gretě a Fritzovi Tugendhatovým. Ti potom v sousedství Löw-Beerovi vily postavili svůj dům, který dnes patří k nejvýznamnějším památkám v Česku a je zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.

Rekonstruovaná Löw-Beerova vila by se v budoucnu podle Černé mohla stát alternativou pro ty, kteří přijedou do Brna a nedostanou se na prohlídku vily Tugendhat. Ta totiž bývá vyprodána dlouho dopředu.