Ředitel Janských Lázní odvolán, Heger odmítá zavřít léčebnu Vesna

Janské Lázně – Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) odvolal ředitele Janských Lázní Romana Koudele. Odůvodňuje to soustavnými ekonomickými problémy státního podniku – Koudele nedávno oznámil propuštění až 80 zaměstnanců a uzavření známé dětské léčebny Vesna. Proti uzavření Vesny vznikla petice, kterou podepsalo zhruba 20 000 lidí. Resort už sdělil, že si uzavření léčebny nepřeje. „Na vzniklou krizovou situaci jsem dostatečně dlouho dopředu upozorňoval ministerstvo zdravotnictví. Udělal jsem vše, co bylo v mých silách, aby Janské Lázně fungovaly,“ reagoval na svoje odvolání Koudele. Jako krizový manažer státní léčebné lázně od června povede Josef Šimurda.

Koudele podle ministra nesplnil očekávání, která do něj Heger vkládal. „Nikdo nezpochybňuje fakt, že se české lázeňství nachází ve složité situaci a musí se vypořádávat s vývojem medicíny, novými léčebnými postupy i horší ekonomickou situací. Na druhou stranu tento stav byl zcela očekávatelný a řada lázeňských zařízení se mu také přizpůsobuje. V Janských Lázních ale patřičná opatření přijata nebyla,“ uvedl Heger.

Ministerstvo konstatovalo, že obsazenost Janských Lázní se snižuje již několik let a bylo prý zřejmé, že bez manažerského zásahu se nedá čekat změna trendu. Za možné kroky ke stabilizaci lázní označilo rozšíření služeb o rehabilitační péči.

„Přestože k poklesu počtu lůžek dochází již několik let a nový indikační seznam nabyl platnosti už 1. října 2012, nezajistil dosavadní ředitel včas uzavření smluv na rehabilitační péči s žádnou pojišťovnou, aby se využil potenciál léčebny také z rekreačního hlediska,“ informovala mluvčí úřadu Viktorie Plívová.

Podle náměstka ministra Marka Ženíška lázně také neměly zajištěnou potřebnou propagaci k tomu, aby nalákaly samoplátce a rekreanty. „K uklidnění současné vyhrocené situace v Janských Lázních pan ředitel bohužel nijak aktivně nepřispěl, šíření zprávy o rušení dětské léčebny přitom působilo paniku mezi pacienty a jejich rodiči,“ upozornil Ženíšek.

Koudele lázně vedl více než dvacet let – od prosince 1990. Podle svých slov si není vědom žádného pochybení a odchází s čistým svědomím.

„Na vzniklou krizovou situaci jsem dostatečně dlouho dopředu upozorňoval ministerstvo zdravotnictví. Udělal jsem vše, co bylo v mých silách, aby Janské Lázně fungovaly a mohly léčit dospělé i dětské pacienty,“ sdělil v prohlášení. Za problémy lázní je podle něj úbytek pacientů po vydání nového indikačního seznamu.

Státní léčebné lázně v Janských Lázních
Zdroj: David Taneček/ČTK

Podle reportéra ČT Václava Svobody bývalý ředitel Koudele celou transformaci na rehabilitační ústav připravil a snažil se snížit vysoký počet lůžek, který se nedařilo naplnit pacienty (z 800 zhruba na polovinu). Do značné míry mu ale komplikoval situaci fakt, že lázně jsou už několik let připravené k privatizaci a nemohou volně nakládat se svým majetkem – například prodávat nepotřebné budovy.

Náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek připustil, že transformace sice připravená je, měla být ale provedena dříve. „Otázkou zůstává, zda naplní efekt, který od ní pan ředitel očekává. To už ale bude úkolem nového pana ředitele,“ řekl v rozhovoru pro Studio ČT24.

Zástupkyně petičního výboru Hana Pánková označila odvolání ředitele za překvapivé. Koudele podle ní dělal maximum pro to, aby lázně zůstaly zachovány.

„Poslední zprávy jsme měli takové, že změny, včetně možného uzavření Vesny, se přesouvají ze září na konec roku a dál se uvidí podle vývoje,“ uvedla Pánková. Převod části lůžek na rehabilitační podle ní situaci nevyřeší. „Klíčová není změna vedení, ale indikačních seznamů. Bez jejich změny nelze lázně zachovat,“ řekla Pánková, jejíž dvě děti jsou klienty lázní.

Výběrové řízení do půl roku

Jako krizový manažer povede státní léčebné lázně Josef Šimurda. Ten je nyní vedoucím ekonomického úseku Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje, do vedení Janských Lázní nastoupí k 3. červnu. V minulosti Šimurda řídil například nemocnice v Náchodě a v Pardubicích. Podle ministerstva by měl v lázních provést „optimalizaci lůžkových míst při zachování vysoké úrovně poskytované zdravotní péče“.

Měl by také rozšířit zdroje financování a získat zpět důvěru pacientů, jejich rodičů, budoucích návštěvníků i zaměstnanců. Po stabilizaci situace hodlá ministerstvo do půl roku vyhlásit výběrové řízení na ředitele lázní.

Šimurda označil situaci v lázních za komplikovanou. Nabídku lázní hodlá rozšířit právě o rehabilitační péči. „V první řadě udělám maximum možného, aby péče o dětské pacienty zůstala v léčebně Vesna zachována,“ řekl.

Analýza ministerstva zdravotnictví uvádí, že k úbytku dětských pacientů v lázních přispěla dlouhodobě nižší porodnost a změny v léčebných postupech (hlavně u ortopedických chorob). Moderní chirurgie umožnila zkrátit léčbu o měsíce, v řadě případů už ani není lázeňská léčba nutná. Podle analýzy není příčinou poklesu tržeb nový indikační seznam, který omezil lázním počty nemocí hrazených ze zdravotního pojištění.