Ústecká a chomutovská onkologie se možná spojí

Ústí nad Labem - Ústecká krajská zdravotní chce za každou cenu udržet biologickou léčbu nádorových onemocnění. Ve chvíli, kdy nemá dvě miliardy korun na nové onkologické centrum, přišla s jinou strategií. Nakoupí jen chybějící přístroje a ze dvou onkologií v kraji udělá jednu. Pokud ústecký návrh uspěje, vydělají na tom podle regionálních šéfů zdravotnictví všichni. Pojišťovny ušetří a pacienti budou mít do ambulancí blíž než dosud.

Novou ambulanci pro biologickou léčbu dodělali v ústecké nemocnici teprve nedávno. Její budoucnost je nejistá, protože nemá dostatečné technické vybavení. „Máme povolení do prosince roku 2014,“ uvedl primář Onkologického centra v Ústí nad Labem Milan Lysý. Podmínkou podle něj je mít druhý lineární urychlovač.

Na zrušení ústecké onkologie by přitom doplatili hlavně pacienti, kteří by museli dojíždět do Prahy, Hradce Králové nebo Liberce. Pacientů, kteří potřebují v Ústeckém kraji biologickou léčbu, přitom neustále přibývá. V krajské zdravotní proto sázejí na spojení ústecké a chomutovské onkologie. Dohromady budou mít odpovídající prostory i vybavení. „V tuto chvíli očekáváme nějaké podrobnější podklady, na základě kterých bychom mohli dát závazné rozhodnutí,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)