Na věž litovelské radnice se vrátil starý hodinový stroj

Litovel - Po pětapadesáti letech se vrátil téměř tři sta let starý hodinový stroj do litovelské radniční věže. Hodinářský mistr ho vyčistil a doplnil o ztracené součástky a přímo ve věži opět smontoval.

Pouze hodinářský mistr Jan Pospíšil věděl, jak stroj z první poloviny 18. století smontovat. Hodinový stroj, který litovelští radní loni našli rozložený v depozitáři olomouckého Vlastivědného muzea, rekonstruoval po tři měsíce.

„Bylo to všechno buďto porezivělé, nebo polepené od nějakého starého tuku se šmírem a prachem za ty staletí,“ říká hodinářský mistr. „Některé díly scházely, takže třeba spojky musel kovář dodělávat.“

Stroj nyní vypadá téměř stejně jako v 1. polovině 18. století. Tehdy ho vyrobil kovářský mistr Gruzl z Medlova. Na svoji dobu byl stroj poměrně robustní. „Radnice má ciferníky na čtyřech stranách a mají poměrně velký průměr. Bylo nutné vybudovat ten stroj velký, aby dokázal ty ručičky utáhnout,“ vysvětluje ředitel muzea v Přerově Radim Himmler.

Litovelská radniční věž
Zdroj: ČT24

Na 72 metrů vysoké litovelské radnici byly celkem čtyři hodinové stroje. Současné hodiny jsou řízené radiovým signálem a pracují tedy automaticky. První stroj z roku 1572 shořel při velkém požáru města, druhý se na místo právě vrátil a bude tak jako třetí hodiny z roku 1958 vystaven ve věži.

„Bude přístupný všem návštěvníkům, kteří se podívají na věž. Můžou obdivovat tuto krásnou rukodělnou železnou práci,“ zve návštěvníky místostarosta Litovle Petr Šrutek (ČSSD).

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)