V Jáchymově si připomněli těžký život muklů

Jáchymov - V Jáchymově na Karlovarsku se po roce sešli muklové, tedy bývalí političtí vězni. Připomněli si tam oběti komunistických pracovních táborů a těžký život v nich. Účastníci 24. pietního aktu s názvem Jáchymovské peklo znovu varovali před narůstajícím vlivem komunistů.

Nejčastějším důvodem, proč museli muklové trávit své nejlepší roky v komunistických lágrech, byla velezrada. Například Bedřich Jonáš fáral jeden rok v dole Barbora za neúspěšný pokus o útěk na Západ. Hlavně v táborech pak političtí vězni zažili hrůzu a ponížení. 

Pracovními tábory prošlo v 50. letech na 70 tisíc vězňů. Mnozí zemřeli na zdravotní komplikace, další byli zastřeleni na útěku. Celkem šlo o 4,5 tisíce lidí. Utrpení muklů dnes symbolizuje památník Brána ke svobodě a 15 kamenů, které připomínají komunistické lágry na Jáchymovsku. 

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Zástupci Konfederace politických vězňů navíc znovu tvrdě kritizovali to, že komunisté stále ovlivňují život v Česku i Slovensku. „Neodešli, obsazují další a další místa,“ říká předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová. 

Památku obětí totality uctili už v pátek u Rudé věže smrti v Ostrově. Piety se zúčastnil i kardinál Dominik Duka, který v Jáchymově dva roky sloužil jako administrátor. „Tady jsem poznal, že člověka nezlomí ani koncentrační tábor ani gulag, pokud ví, že není sám,“ přiblížil postoj bývalých politických vězňů Duka. Konfederace by navíc chtěla věž smrti otevřít pro veřejnost jako muzeum, zpřístupněna by mohla být do dvou let.