Máta, jahody, buřty, fridex. Jižní centrum Brna je prázdné

Brno - Skupina recesistů z Brna se rozhodla upozornit na chátrající část města. V tzv. Jižním centru založili malé zahrádky a vysázeli na nich mátu, jahody nebo macešky. Chtějí inspirovat Brňany, aby pečovali o své okolí, a také poukázat na problematický plán na odsun nádraží. Prázdné pozemky se podle recesistů staly ostudou města.

Poryli půdu, zasadili bylinky, pulcům udělali nový odchov. Skupina recesistů ve volném čase na zarostlých a neudržovaných, ale jinak mimořádně lukrativních pozemcích v těsné blízkosti historického centra Brna buduje malé zahrádky.

„Nemáme rozhodně ambice tady udělat novou zahrádkářskou kolonii, ale spíš upozornit na to, že je těsně pod Petrovem velký kus zeleně, který by se dal zužitkovat k městské rekreaci,“ vysvětluje „zahradnice“ z Žít Brno Barbora Antonová. Recese apeluje na brněnské politiky, aby se o opuštěné pozemky konečně vhodně postarali.

To je právě to neštěstí Brna…

Všechny projekty, které se zde měly realizovat, narazily na úřednické chyby a protesty občanů. „Hlavním problémem je absentující územní rozhodnutí na přestavbu železničního uzlu,“ tvrdí ředitel společnosti Jižní centrum Brno Jan Zavřel. Stavební úřad letos v únoru pozastavené územní řízení obnovil. Úředníci se opět snaží vypořádat se stovkami námitek.

Rozhodnutí má padnout do 30. června. „Je otázka, zda nebude napadeno. Předvídal bych, že bude. To je právě to neštěstí Brna, že se nedokáže sto let dohodnout, že potřebuje nové nádraží,“ komentuje to starosta Brna-střed Libor Šťástka (ODS).

Nové nádraží již v roce 2015 tak zůstává utopií. Na projekt, který má stát 20 miliard korun, není dostatek peněz. Do míst, kde má vzniknout nádraží a megalomanský projekt s novou luxusní čtvrtí, se nehrnou ani investoři.

A investoři, kteří zájem projeví, naráží v Brně na zmatek a nevhodné podmínky. Kupříkladu vedle nádraží Zvonařka mělo již v roce 2010 začít růst obří nákupní a zábavní centrum Aupark. Jenže sporný projekt odmítli jak občanští aktivisté, tak architekti a památkáři.

Na situaci Jižního centra upozornilo Žít Brno již v textu „Otvírání Jižního centra 27. 4. 2013: buřty a fridex s sebou“.

Reportáž Hedviky Dědkové (zdroj: ČT24)