Děti z pyšelského domova vyrůstají na zámku už 100 let

Pyšely (Benešovsko) – Již 100 let žijí děti z domova v Pyšelích na místním zámku. Ten je ale v dnešní době pro potřeby moderního domova nevhodný. Zřizovatel, Středočeský kraj, ví, že je potřeba sehnat jiné prostory, žádné peníze na výstavbu nových bytových domků ale nevyčlenil.

Pyšelský Dětský domov slaví sto let, které celé strávil na zámku. Na oslavy se sjela řada lidí, kteří zde vyrostli – od současných obyvatel až po seniory. Podle současných předpisů by ale děti v zámeckých prostorách vyrůstat neměly, v moderních dětských domovech totiž žijí nanejvýš v tříčlenných skupinách v menších bytech s vlastní kuchyňkou a sociálním zařízením a maximálně po třech.

Převratnou změnu připravoval před čtyřmi lety tehdejší středočeský hejtman David Rath. Jeho plán na přestěhování celého dětského domova jinam však vzbudil ostrou kritiku a zapadl. „Už se k tomu nevracím, potřebujeme se dívat do budoucnosti,“ říká nyní ředitelka domova Hana Juřenová.

Kraj nyní přišel s jiným projektem – v zámeckém areálu vznikne pět bytových domků. Stavba bude stát 30 milionů a vše je připraveno k jejímu zahájení. Krajský úřad ale se zahájením prací zatím nepočítá.

Lucie Rosí o pyšelském dětském domovu (zdroj: ČT24)