Plzeň seškrtá MHD, aby měla na jízdy do vozovny

Plzeň – V příštích dvou letech bude v plzeňské městské hromadné dopravě ubývat spojů – a to přesto, že radnice objedná u městských dopravních podniků stejný počet kilometrů jako letos. S prodloužením intervalů na některých linkách se musí cestující spokojit proto, že tramvaje, trolejbusy a autobusy ujedou více kilometrů prázdné – na cestě do nové vozovny na Karlově, která bude sloužit od poloviny příštího roku, a do centra je to z ní dál.

V letech 2014 a 2015 klesne kvůli stěhování do nové vozovny objem dopravy pro cestující vždy o procento proti dosavadnímu stavu. „Hodnota 15,1 milionu městem objednaných vozokilometrů zahrnuje také manipulační jízdy do vozoven. V roce je jich plánováno 144 tisíc kilometrů, tedy necelé jedno procento z celkového dopravního výkonu. V roce 2015 pak 153 tisíc vozokilometrů,“ uvedl náměstek primátora Miloslav Šimák.

Cestující poznají omezení související s jízdami do vzdálenějšího depa především ve večerních hodinách. „O jednu dvě minuty se prodlouží intervaly,“ přiblížil náměstek Šimák s tím, že se omezení nedotkne všech linek.

Nové depo staví pro Plzeňské městské dopravní podniky společnost Škoda Transportation ve svém areálu. Bude stát 1,6 miliardy korun, které budou dopravní podniky postupně splácet. Současně každoročně přidají čtvrt miliardy, protože Škoda zajistí také servis.