Hladina Labe se v Ústí zastavila na 10,71 metrech

Ústí nad Labem / Děčín – Labe v Ústí začala kulminovat těsně po půlnoci. Krátce po jedné hodině v noci stoupla voda na 10,71 metrů, přes 11 metrů se nedostala. Od ranních hodin klesla hladina už o několik centimetrů. Město má to nejhorší zřejmě za sebou. Povodňová komise magistrátu bude během dne řešit pochybení související s nízkými protipovodňovými bariérami.

Informace o průtoku na Labi:

Ústecký kraj zřídil nepřetržitou krizovou linku 800 876 011, na níž se lidé dozvědí informace o pomoci a opatřeních včetně rad, jak se v případě ohrožení zachovat. Krizovou telefonní linku zřídil i ústecký magistrát - tel. č. 475 271 100.

Odpoledne stouplo Labe až na 1062 centimetrů, což je o sedm metrů více, než je obvyklá výška hladiny ve městě.  Kolísá jen o centimetry. Vzestup se zastavil asi deset centimetrů před úrovní vyhlášení extrémního nebezpečí, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu. Vodohospodáři předpokládali kulminaci asi na 11 metrech. Při povodni v roce 2002 hladina Labe dosáhla 11,96 metru.

Voda přesto stoupla asi o 70 centimetrů výš, než by potřebovali obyvatelé Střekova. Město a Povodí Labe vybudovali za 120 milionů korun povodňovou hráz, která měla čtvrť před velkou vodou ochránit. Stačila by ale jen pro hladinu o něco vyšší, než je deset metrů. Voda se přes hráz přelila v úterý před půlnocí, domy v několika ulicích Střekova mají vodu na úrovni přízemí.

Lidé v Ústí nad Labem opouštěli byty namnoze ještě v době, kdy nikdo nečekal, že by voda stoupla nad úroveň bezpečnostních zdí. V domech proto nechali majetek, který nyní ohrožuje voda, některým domům již zaplavila přízemí a vystoupala k prvním patrům. „Tam se s tím už nedá absolutně nic dělat,“ poznamenal hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. Labe nezaplavilo pouze pravobřežní Střekov, stoupá i na druhé straně, je v odbavovacích prostorách hlavního nádraží i v ulicích za kolejištěm.

Uplynul už celý den od chvíle, kdy ve městě před velkou vodou kapitulovala první linie protipovodňové obrany – desetimetrové zdi, které chránily ústecký Střekov a děčínské břehy, nestačily.

Ústím nejezdí trolejbusy, slouží pouze vlaky a autobusy

ČEZ kvůli stoupající vodě vypíná elektřinu v ohrožených částech. Tím také přišla o napájení trolejbusová síť, městská hromadná doprava je závislá výhradně na autobusech. „Autobusy jezdí podle víkendového jízdního řádu,“ upozornila městská mluvčí Romana Macová. Jízdní řády jsou na webu dopravního podniku. Přes řeku nadále jezdí pouze vlaky, kromě pravidelných spojů jezdí ze západního nádraží do Střekova kyvadlový vlak. K západnímu nádraží ale také stoupá voda, lidé jí do cesty staví pytle s pískem a úřady se snaží zajistit jinou přístupovou cestu pro případ, že tu obvyklou odřízne povodeň.

Evakuováno je z různých částí města už cca 4 000 lidí. V evakuačních střediscích zajištěných městem je podle mluvčí Macové asi 200 lidí, ostatní našli dočasné ubytování u příbuzných a známých. Vstup do zakázaných zón střeží kromě strážníků také dobrovolní hasiči. „Po třech dnech je určitá nervozita cítit a vnímáme ji na sociálních sítích, bohužel takový stav bude ještě docela dlouho trvat,“ řekl radní Pavel Dlouhý (ČSSD). Lidé jsou přesto vesměs ukáznění, podotkl.

Zaplavené Hřensko v sobotu zahájí turistickou sezonu

Ačkoli patří mezi místa nejvíce zasažená vrcholící povodní, Hřensko se nemíní vzdát zahájení turistické sezony. Otevření soutěsek na Kamenici je naplánováno na sobotu. „Občerstvení v soutěskách bude fungovat. Cestu zpět na lodičkách budou mít turisté nyní zdarma,“ řekl starosta Jan Havel. Do soutěsek se ale vydají pouze turisté, kteří se do Hřenska dostanou, což není snadné – hlavní silnice z Děčína je pod vodou, přívoz od vlaku z Schöny nejezdí. Hřensko je tak přístupné pouze přes Růžovou.

Hřensko je zaplaveno téměř celé, lidé jsou v evakuaci. Labe bude kulminovat vzápětí po Děčínu, zřejmě tedy ráno zhruba na jedenáctimetrové výšce. Labe navíc zvýšilo hladinu Kamenice, která se také rozlila. „Obec je bez elektřiny, hasiči a záchranáři se mezi objekty pohybují na člunech,“ přiblížil starosta.

Hřensko: Letecké záběry (zdroj: ČT24)
Ústí nad Labem 4. 6. 2013
Zdroj: Tomáš Kubeš/ISIFA