Situace v Ústeckém kraji se stabilizuje

Ústí nad Labem - V Ústeckém kraji začal naplno úklid po povodni. Voda tam klesala nejpomaleji, a lidé se proto mohli vrátit domů až po týdnu od nařízení evakuace. Průjezdné už jsou taky všechny mosty přes Labe. Celkem červnové povodně včetně nedělních přívalových dešťů postihly 68 obcí v kraji a evakuovat se muselo asi 11 tisíc lidí. Bez elektřiny v kraji stále zůstává přes 4 tisíce odběratelů, bez plynu je jich bezmála 1 300.

Stav ohrožení stále platí na Labi v Děčíně a Ústí nad Labem, kde hladina po 15. hodině klesla na 706 centimetrů. V Ústí se evakuace týkala především obyvatel Střekova, Vaňova, Brné, Sebuzína, Církvic a Neštěmic. „Celkem bylo evakuováno 2 360 lidí. Postupně se vracejí domů,“ řekla mluvčí města Romana Macová. Připomněla, že domy před návratem obyvatel musí prohlédnout statik a hasič, poté může být zapojena elektřina. 

Klesající hladina Labe umožňuje ústecké hromadné dopravě pomalý návrat do normálního stavu. Oba mosty přes Labe, Mariánský i Edvarda Beneše, jsou zprovozněny v obou směrech. Většina linek autobusů jezdí podle plánu, mimo provoz jsou kvůli nesjízdným silnicím spoje do městských částí Vaňov a Krásné Březno. Přestaly jezdit i kyvadlové vlaky, které byly několik dní jediný dopravním prostředkem jezdícím na Střekov. Náklady na provoz vlaků České dráhy teprve vyčíslují. „Ty údaje, které máme k dispozici, tak hovoří asi o dvou milionech korun. Zatím nemáme k dispozici podklady od našich dodavatelů za použití dopravní cesty,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Dopravní omezení mají trvat do odvolání.  

Do některých obcí se lidé stále nemohou vrátit

V Děčíně muselo své domovy opustit asi 1 500 lidí. „Evakuováno je stále 12 osob,“ uvedla mluvčí Markéta Lakomá. O návratu obyvatel Terezína do města bude povodňová komise rozhodovat v úterý. Evakuace ještě nebyla odvolaná ani v Křešicích na Litoměřicku, kde muselo domy opustit asi tisíc lidí. Starosta ale částečně dovolil, aby tam již docházeli uklízet. Kvůli snadnější orientaci obec koupila identifikační pásky, na jejichž základě policie lidi do domů pouští, řekl starosta Václav Kovařík. 

V Lovosicích platí evakuace pro ulici Přívozní, část Terezínské a bytový dům u betonárny ve Lhotce nad Labem. „Vzhledem k situaci a poklesu Labe je však možný návrat do budov, které zasáhla voda pouze ve sklepních a přízemních prostorech. Jedná se především o ulice Dlouhá, Krátká, K. Maličkého, Vodní, Wolkerova, Resslova, Osvoboditelů a část ulice Terezínská,“ uvedla starostka města Lenka Lízlová.  

Ve Hřensku odklízeli následky záplav
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Do Hřenska se dnes nedostane nikdo bez povolení. Přístupy hlídají policisté. Voda zaplavila 35 z 92 domů obce, kde trvale žije asi 300 lidí. „Tvrdili nám, že se už nemusíme bát,“ řekl majitel restaurace U kostela Jaroslav Lang, který přijel obhlédnout zničenou nemovitost. Myslí si, že na vině je snaha ochránit Prahu. Podobný názor je v obci slyšet hodně často. Z Hřenska se Lang zatím přemístit nehodlá. Restauraci chce znovu otevřít do srpna, pomoc dobrovolníků nežádá. „Lidé nám mohou pomoci tím, že sem v létě přijedou a utratí nějaké peníze,“ dodal.

V Ústeckém kraji je 4 000 odběratelů bez proudu a 1 300 nemá plyn 

S klesající vodou pokračují energetici, dodavatelé plynu i vody na severu Čech v obnovování dodávek. Bez elektřiny však v Ústeckém kraji stále zůstává přes 4 tisíce odběratelů, bez plynu je jich bezmála 1 300. Energetici znovu připojili šest desítek distribučních trafostanic a zprovoznili 20 úseků nízkého napětí v obcích. Bez napětí zůstává 69 stanic.

RWE se snaží vyjít zákazníkům vstříc. Nutné opravy plynových přípojek zajišťuje ve spolupráci s partnery pro domácnosti zdarma. „V současné chvíli je stále ještě uzavřeno 1 295 hlavních uzávěrů plynu především na Litoměřicku a Ústecku,“ řekl severočeský mluvčí RWE Pavel Zajíc. Obnovit se zatím podařilo dodávky na zhruba třetině míst. „Probíhá obnova odběru plynu, vyměňují se regulátory a plynoměry v oblastech, kde ustoupila voda, a předpokládáme, že v průběhu dneška zprovozníme většinu Terezína,“ dodal Zajíc.  

Dodávky pitné vody obnoveny

Také Severočeským vodovodům a kanalizacím (SČVK) se podařilo zprovoznit několik dalších lokálních pramenišť zasažených záplavami. Podařilo se obnovit dodávky pitné vody v obci Kotelice na Litoměřicku, pro obyvatele Březí, části Kojetic a Malečova na Ústecku a také ve Starém Šachově a Jilovém - Rybníčku na Děčínsku. „Zásobování bylo obnoveno i na Teplicku v obcích Měrunice, Mirošovice, Mukov, Mrzlice, Hrobčice a Razice. Prameniště tam byla vyčištěna a pitná voda v domácnostech těchto obcí nyní odpovídá ve všech parametrech legislativě,“ řekla mluvčí SČVK Iveta Kardianová.

Situace v Ústeckém kraji se stabilizuje (zdroj: ČT24)