V Ostravě přišli na svět tři ohrožení „filipínští čuníci“

Ostrava - Páru vzácných prasat visajánských z ostravské zoologické zahrady se narodila první mláďata, celkem tři. Prasata z Filipín patří ve volné přírodě k velmi vzácným druhům. V Červeném seznamu ohrožených druhů jsou zařazena do kategorie kriticky ohrožených, po ní následuje už jen kategorie zvířat vyhubených v přírodě, uvedla mluvčí zahrady Šárka Kalousková.

Chovný pár zoo sestavila teprve loni na podzim. Mláďata přišla na svět 29. května. Samice tohoto druhu jsou březí zhruba čtyři měsíce. Mláďata se narodila tříleté samici Scarlet, která do Ostravy přijela z anglické zoo v Newquay. Otcem je stejně starý samec Naga, který přicestoval ze švédské zoo v Eskilstuně.

S ohledem na to, že zvířata patří ke kriticky ohroženým druhům, jde podle mluvčí zahrady o mimořádnou událost. „Podobně jako mláďata jiných druhů prasat mají i tato ochranné zbarvení v podobě kontrastního pruhování srsti, které časem zmizí,“ dodala Kalousková.

Červený seznam ohrožených druhů vydává každé dva roky Světový svaz ochrany přírody (IUCN- The International Union for Conservation of Nature).

  • Jedná se o jednu z nejvýznamnějších mezinárodních organizací na ochranu přírody a přírodních zdrojů.
  • Svaz eviduje na 17 tisíc ohoržených druhů živočichů a rostlin.
  • Sídlo organizace se nachází ve Švýcarsku ve městě Gland nedaleko Ženevy.
  • Organizace vznikla v roce 1948, ČR se připojila v roce 2000.

Zdroj: MŽP

Mláďata prasete visajánského
Zdroj: ČT24/ČTK/PR

Prase visajánské ohrožuje úbytek deštných lesů i nadměrný lov

Prase visajánské se ve volné přírodě nachází už jen na filipínských ostrovech Negros (3. největší filipínský ostrov) a Panay. Jeho přirozeným prostředím jsou deštné lesy. Těch však kvůli přeměně krajiny na zemědělskou půdu výrazně ubývá. Další velkou hrozbou těchto zvířat je jejich nadměrný lov a křížení s jinými druhy prasat. 

Prasata visajánská se živí především hlízami, kořínky, nejrůznějšími plody, ale i drobnými bezobratlými živočichy. Potravu hledají přerýváním půdy. V ostravské zahradě mohou návštěvníci rodinku vzácných prasat najít v blízkosti expozice Na statku.