ÚOHS stále rozhoduje, autobusová revoluce na Rokycansku přijde až za rok

Rokycany – Autobusový dopravce, kterého si Plzeňský kraj vybral ve veřejné soutěži pro linky v části Rokycanska, začne jezdit nejdříve v červnu 2014. Kraj oznámil další odklad, protože neúspěšní uchazeči poté, co Úřad pro ochranu hospodářské soutěže odmítl jejich stížnost, podali rozklad k předsedovi úřadu. Ten se bude případem zabývat nejméně další dva měsíce. Vybraný dopravce přitom musí po podepsání smlouvy dostat čas na nákup nových vozidel.

Zda bude moci uzavřít smlouvu se společností Autobusová doprava Miroslav Hrouda, neví Plzeňský kraj už tři čtvrtě roku. Tehdy se mu na druhý pokus podařilo vybrat vítěze tendru, ale dva neúspěšní uchazeči – ČSAD autobusy Plzeň a ČSAD Vsetín, oba ze skupiny Z-Group – se obrátili na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Z původně plánovaného termínu zahájení provozu nového dopravce na Rokycansku v polovině roku tak rázem byl konec roku, resp. začátek příštího. Teď krajské vedení termín znovu o půl roku odložilo. ÚOHS sice již rozhodl, a to ve prospěch kraje, ale obě společnosti ČSAD podaly rozklad, kterým se bude zabývat předseda úřadu Petr Rafaj.

Podle krajského radního pro dopravu Jaroslava Bauera (ČSSD) nemá Plzeňský kraj jinou možnost, protože se kvůli rozkladu zdrží podpis smlouvy zhruba o další dva měsíce. „Nastal veliký boj o zajišťování veřejné silniční dopravy. Musíme počkat, jak ÚOHS rozhodne, abychom mohli uzavřít smlouvu s vítězem,“ uvedl Bauer. Kdyby kraj podepsal s Autobusovou dopravou Miroslav Hrouda smlouvu v srpnu nebo v září, firma by zřejmě nestihla do prosince sehnat vše potřebné. Ostatně na to má podle podmínek výběrového řízení celý rok. „Nepředpokládám, že vítěz stihne za tři měsíce sehnat autobusy, aby naplnil smlouvu,“ poznamenal Bauer.

Vítězný dopravce bude jezdit na 20 linkách v oblasti Radnic a Zbirohu osm let, za což má od kraje získat 200 milionů korun. Bude plnit stanovené podmínky, jako je provozování až 32 částečně nízkopodlažních autobusů.