Skály ve Žďárských vrších bez lesů a se sokoly? CHKO vypsala anketu

Žďár nad Sázavou – Skály ve Žďárských vrších by mohly být jako kdysi – bez stromů a zdálky viditelné. O jejich odlesnění uvažuje Správa CHKO Žďárské vrchy, podle které by vykácení smrků pomohlo některým druhům živočichů, kupříkladu sokolu stěhovavému. Ochránce parku zajímá, co si o odlesnění skal myslí návštěvníci CHKO, vypsali proto internetovou anketu.

Správa CHKO Žďárské vrchy uvažuje o odlesnění vybraných vrcholů v okruhu 30 až 50 metrů, kde zatím ochránci do lesů nezasahovali. Zatím ještě není ani jasné, kolika míst by se dotklo. „Zatím si ujasňujeme, jestli záměr získá podporu, jestli argumentů pro to, aby se to udělalo, bude dost,“ řekl vedoucí správy Václav Hlaváč. Mezi místa, která by mohla přijít o stromy, podle něj patří zejména někdejší sokolí hnízdiště, třeba Malinská skála u Blatin a Bílá skála u Křižánek. „Chtěli bychom spojit aspekt krajinářský i podpořit ty druhy, pro které by to mohlo být zajímavé,“ podotkl Václav Hlaváč.

Sokoli v současnosti na Vysočině nehnízdí, i když se občas objeví. „Předpokládáme, že kdyby se ty lokality upravily, mohly by být pro něj zase atraktivní,“ řekl Hlaváč. Přiznal ovšem, že hnízdění sokolů by přineslo určitá omezení pro horolezce i pěší turisty.

Kromě veřejnosti se ke zvažovanému odlesnění musí vyjádřit především Lesy ČR, kterým stromy patří. Správa CHKO ovšem poukazuje mimo jiné na to, že v minulosti kolem skal ve Žďárských vrších stromy nebyly, ještě v první polovině minulého století byly skály zdálky viditelnými dominantami, až potom je pohltily smrkové lesy.