U Brna začíná první z letních železničních výluk

Brno – Železniční léto brněnských výluk začíná. Jako první dopadá omezení na trať Brno–Hrušovany nad Jevišovkou, vlaky nejezdí v úseku Střelice–Moravské Bránice. Výluka potrvá až do 20. září, Správa železniční dopravní cesty zatím opraví tunel u Radostic. Později krátkodobě uzavře i další části trati. V létě navíc k výluce na hrušovanské trati přibudou uzavírky dalších tratí, mimo provoz bude i hlavní nádraží. Při výluce do Moravských Branic budou jezdit náhradní autobusy již z hlavního nádraží, zastavovat nebudou před hlavní budovou jako obvykle, nýbrž z Uhelné ulice.

Vlaky nebudou jezdit zatím ze Střelic do Bránic, během léta nebudou jezdit také z Moravských Bránic do Ivančic, popř. ze Střelic do Horních Heršpic. Na to jsou České dráhy připraveny, zavedly proto náhradní autobusové linky z Brna do Ivančic a Oslavan a také přímou z Brna do Moravského Krumlova. Další zvláštní autobusová linka pojede ze Střelic do Moravských Bránic. Cyklovlak Velo Podyjí potom bude během výluky jezdit odklonem přes Břeclav.

JÍZDNÍ ŘÁD NÁHRADNÍ AUTOBUSOVÉ DOPRAVY

Od jiných železničních výluk, které cestující v Brně a okolí zažívají, se bude ta bránická lišit především místem, odkud budou odjíždět autobusy náhradní dopravy od brněnského hlavního nádraží. Kvůli připravované uzavírce viaduktu přes Křenovou ulici nebudou zastavovat před nádražní budovou, nýbrž pojedou z Uhelné ulice. „Stanoviště bude u zdi pod čtvrtým nástupištěm a bude tu i označovač jízdenek. Příchod je možný buď podchodem pod hlavním nádražím, nebo podejitím mostů u nákladiště zvaného Amerika. Výstup bude u křižovatky Nové Sady a Úzká,“ uvedl krajský ředitel ČD Pavel Karšulín.

Trať do Moravských Bránic je u Brna první, kterou postihne výluka, ale ne poslední. Největší vliv na železniční dopravu bude mít oprava viaduktu u hlavního nádraží, kvůli kterému vlaky od severu budou muset končit na jiných nádražích. Pro tranzitující vlaky Eurocity potom vznikne provizorní zastávka na dolním nádraží.